Ishrana bogata jogurtom i vlaknima – manji rizik od raka pluća

Zna se da su dobri u sprečavanju rizika od kardiovaskularnih bolesti i kancera gastrointestinalnog sistema. Sada je dokazano da ishrana bogata jogurtom i vlaknima doprinosi smanjivanju rizika od raka pluća.

Ishrana bogata jogurtom i vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od raka pluća, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživanje su obavili naučnici sa Vanderbilt univerziteta i Državnog univerziteta u Seulu. Objavljeno je oktobra 2019. godine u naučnom časopisu JAMA Oncology.

Koristi ishrane bogate vlaknima i jogurtom već su utvrđene kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i kancer gastrointestinalnog sistema.

Novi nalazi, zasnovani na analizi podataka iz istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno oko 1,4 miliona odraslih stanovnika SAD-a, Evrope i Azije, ukazuju na to da ovakav način ishrane može takođe da zaštiti i od raka pluća.

Naučnici su podelili učesnike u pet grupa uzimajući u obzir količinu vlakana i jogurta koju su oni unosili. Oni učesnici koji su konzumirali najviše vlakana i jogurta imali su za 33 odsto manji rizik od raka pluća u odnosu na grupu koja nije uopšte konzumirala jogurt, a unosila je i najmanju količinu vlakana.

Ovo istraživanje pruža čvrste dokaze da su smernice za pravilnu ishranu koje preporučuju ishranu bogatu vlaknima i jogurtom – ispravne.

Ova inverzna povezanost je jaka, dosledno se javlja kako kod osoba koje su aktivni i bivši pušači, tako i kod onih koji nikada nisu pušili. Javlja se i kod žena i kod muškaraca, kod osoba različitog porekla.

Naučnici objašnjavaju da korist za zdravlje čoveka možda proističe iz prebiotičkih* i probiotičkih svojstava ovih namirnica. Ova svojstva mogu, nezavisno jedna od drugih ili u sinergiji, menjati mikrobiotu creva i to na koristan način.

* Prebiotičke namirnice – nesvarljiva hrana koja podstiče povećanje broja korisnih mikroorganizama u crevima.

Izvori: Vanderbilt University, JAMA Oncology (istraživanje)
Fotografija: tookapic sa Pixabay

Još nekoliko tekstova koji bi vas mogli zanimati: