Ishrana bogata jogurtom i vlaknima – manji rizik od raka pluća

Zna se da su dobri u sprečavanju rizika od kardiovaskularnih bolesti i kancera gastrointestinalnog sistema. Sada je dokazano da ishrana bogata jogurtom i vlaknima doprinosi smanjivanju rizika od raka pluća.

Ishrana bogata jogurtom i vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od raka pluća, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje.

Istraživanje su obavili naučnici sa Vanderbilt univerziteta i Državnog univerziteta u Seulu. Objavljeno je oktobra 2019. godine u naučnom časopisu JAMA Oncology.

Koristi ishrane bogate vlaknima i jogurtom već su utvrđene kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i kancer gastrointestinalnog sistema.

Novi nalazi, zasnovani na analizi podataka iz istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno oko 1,4 miliona odraslih stanovnika SAD-a, Evrope i Azije, ukazuju na to da ovakav način ishrane može takođe da zaštiti i od raka pluća.

Naučnici su podelili učesnike u pet grupa uzimajući u obzir količinu vlakana i jogurta koju su oni unosili. Oni učesnici koji su konzumirali najviše vlakana i jogurta imali su za 33 odsto manji rizik od raka pluća u odnosu na grupu koja nije uopšte konzumirala jogurt, a unosila je i najmanju količinu vlakana.

Ovo istraživanje pruža čvrste dokaze da su smernice za pravilnu ishranu koje preporučuju ishranu bogatu vlaknima i jogurtom – ispravne.

Ova inverzna povezanost je jaka, dosledno se javlja kako kod osoba koje su aktivni i bivši pušači, tako i kod onih koji nikada nisu pušili. Javlja se i kod žena i kod muškaraca, kod osoba različitog porekla.

Naučnici objašnjavaju da korist za zdravlje čoveka možda proističe iz prebiotičkih* i probiotičkih svojstava ovih namirnica. Ova svojstva mogu, nezavisno jedna od drugih ili u sinergiji, menjati mikrobiotu creva i to na koristan način.

* Prebiotičke namirnice – nesvarljiva hrana koja podstiče povećanje broja korisnih mikroorganizama u crevima.

Izvori: Vanderbilt University, JAMA Oncology (istraživanje)
Fotografija: tookapic sa Pixabay

Još nekoliko tekstova koji bi vas mogli zanimati: