Početna Magazin Godine Jogurt bi mogao da pomogne u sprečavanju dijabetesa

Jogurt bi mogao da pomogne u sprečavanju dijabetesa

Redovna konzumacija jogurta mogla bi da pomogne u smanjivanju rizika od dijabetesa tipa 2, zaključak je američkog istraživanja objavljenog u časopisu BMC Medicine.

Mu Čen i Frank Hu sa Harvardskog univerziteta su, sa svojim kolegama, tokom 30 godina pratili blizu 200.000 osoba starosti od 25 do 75 godina. Ove osobe su redovno ispitivane u vezi sa njihovim navikama u ishrani.

Tokom tog perioda, 15.156 osoba je dobilo dijabetes tipa 2. Njihovi podaci su upoređeni i sa prethodnim studijama.

Nakon što su ovi rezultati korigovani po pitanju starosti, indeksu telesne mase, pušenju, po pitanju povišenog pritiska i brojnim drugim karakteristikama, ukupna potrošnja mlečnih proizvoda, sa visokim ili niskim sadržajem masti, nije mogla biti povezana sa rizikom od dijabetesa.

Ali što se tiče jogurta, zaključeno je da konzumacija 340 grama dnevno u odnosu na prosek od 115 grama, smanjuje rizik za 18 odsto.

Ovo istraživanje ne dokazuje da je primećena veza uzročno-posledična, naglašavaju istraživači, ali smatraju da postoji razlog da se veruje da probiotske bakterije iz jogurta mogu biti korisne u sprečavanju ovog obolenja.