Magazin Godine Zdravlje

Jogurt bi mogao da pomogne u sprečavanju dijabetesa

Redovna konzumacija jogurta mogla bi da pomogne u smanjivanju rizika od dijabetesa tipa 2, zaključak je američkog istraživanja objavljenog u časopisu BMC Medicine.

Mu Čen i Frank Hu sa Harvardskog univerziteta su, sa svojim kolegama, tokom 30 godina pratili blizu 200.000 osoba starosti od 25 do 75 godina. Ove osobe su redovno ispitivane u vezi sa njihovim navikama u ishrani.

Tokom tog perioda, 15.156 osoba je dobilo dijabetes tipa 2. Njihovi podaci su upoređeni i sa prethodnim studijama.

Nakon što su ovi rezultati korigovani po pitanju starosti, indeksu telesne mase, pušenju, po pitanju povišenog pritiska i brojnim drugim karakteristikama, ukupna potrošnja mlečnih proizvoda, sa visokim ili niskim sadržajem masti, nije mogla biti povezana sa rizikom od dijabetesa.

Ali što se tiče jogurta, zaključeno je da konzumacija 340 grama dnevno u odnosu na prosek od 115 grama, smanjuje rizik za 18 odsto.

Ovo istraživanje ne dokazuje da je primećena veza uzročno-posledična, naglašavaju istraživači, ali smatraju da postoji razlog da se veruje da probiotske bakterije iz jogurta mogu biti korisne u sprečavanju ovog obolenja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija