Dragica (Višegrad, Republika Srpska): Na ćupriji

Priča sa V konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja ženska putopisna priča“.

Toliko kamena filigranski utkanog u luk nad vodom! Proteže se kao gizdava djevojka poslije ljubavi. Ćuprija na Drini! Traje vijekovima. Svakom daje sebe, a opet je svoja. Bjelina kamena opija oči pa ti se čini da si začaran.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stojim na ćupriji. Grli me jesenji pejzaž sa nestvarnim bojama bakra, opala i limuna. Sve se zgusnulo u jedan pogled. Umrijeću od miline dok me ljubi lijep dan!

U oba džepa držim u ruci po jedan kesten. Stežem sreću! Ćuprija je magična u oktobru. Hoće da me uništi stiskom slatkim u njedrima. Zagrije pa ledeni sunce u meni!

Stojim na onom mjestu odakle vidim na riječnom ogledalu, prividno, sklop tri planine ispod koga se u krivini izvlači Zelenika. Gizdava. Prepuna sunčevih zvjezdica pa liči na upaljenu prskalicu koja rasipa srebro.

Ciganče sjedi na ćupriji i pjeva. Glas se odbija o kamene blokove mosta i kao da me udara u leđa. Odnekud iz mene odjekuje Bosna sevdahom koji ubija. Prođoh Bosnom kroz gradove Al’ ne nađoh srcu mira…

Stojim dugo. Uživam. Bože, šta mi je danas?

Možda ću umrijeti pa kupim želju. Hoću, ali od ljepote! Sutra opet kupim želju i tako godinama. Nikako da je nakupim!

Jesenji ćilim me ogrnuo sa svih strana. U doljama srca širi se Drina. I oči mi je obojila. Hoću li moći ove noći misli skupiti u krilo!?

Ćuprija odmara noge u vodi i ćuti. Njene oči drže bijelu ljepotu i ne daju joj da potone.

Djevojka iz kasabe još stoji na ćupriji zanesena žar-pticom što se jesen zove. Puna joj je korpa sreće. Hvata je rukama i slaže u dušu.

Dragica Draga Grbić, Višegrad, Republika Srpska
nastavnica srpskog jezika i književnosti
Fotografija: Ćuprija, Julian Nitzsche za Wikimedia Commons


Šta je Draganova nagrada i zašto su ove priče i pesme, evo već petu godinu zaredom, sastavni deo Penzina: Draganova nagrada 2019.

Knjigu u PDF-u sa nagrađenim i pohvaljenim radovima sa konkursa Draganova nagrada 2019, u izdanju UG „Snaga prijateljstva – Amity„, možete naći ovde: „Putujući spomenar„.