Početna Magazin Godine Ekstremnim vežbama do vitalnosti u starosti

Ekstremnim vežbama do vitalnosti u starosti

List Guardian pisao je o ljudima u poodmaklim godinama koji telo izlažu ekstremnim sportskim naporima kako bi očuvali zdravlje i vitalnost.

Dr Beti Holsen Smit (72) svakog dana trči na traci 12 sati. Još stariji, 94-godišnji dr Čarls Ejster, bavi se bodibildingom od svoje 86. godine. Tvrdi da je zahvaljujući tome zaustavio sarkopeniju (gubitak mišićne snage usled starenja).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako starimo, telo prati prirodni tok degenaracije, objašnjava Keli Maršal, fitnes stručnjak. Međutim, može se uticati na brzinu i stepen ove promene. Ako nastavimo da stimulišemo mišićna vlakna treninzima snage i intenzivnim periodima vežbanja, možemo ih neutralisati. „Sve dok im je srce zdravo i dok ne postoje urođeni defekti, starije osobe ne bi trebalo da se plaše da svoja tela dovode do granica izdržljivosti“, kaže Maršal.

Vežba ne mora da bude ekstremna da bi bila blagotvorna.
Prema njenim rečima, redovno vežbanje pomaže u prevenciji više od 20 hroničnih stanja uključujući srčana oboljenja, šlog, dijabetes, rak, mentalna oboljenja… Postoji velika potreba da se stariji obrazuju, ne samo o važnosti vežbanja, već i o pravilnim načinima. Treba naći vežbe koje odgovaraju određenoj osobi i njenim potrebama.

Silvija Getiker, trener dr Ejstera, kaže da nema dovoljno istraživanja o uticaju vežbi na ljude starije od 70 godina. Slaže se da u svakom fitnes režimu za starije ljude akcenat treba da bude na sprečavanju gubitka mišićne mase. Mišići, objašnjava, imaju ogroman uticaj na celokupno zdravstveno stanje organizma, uključujući i organe i mozak.

Kako bilo, Beti i Čarls ne nameravaju da promene svoj način života – života ekstremnih sportista u trećem dobu.