Da li bi išta rešila nacionalna penzija za majke?

Nedavno je Savez sindikata Beograda predložio da se majkama sa troje i više dece obezbedi nacionalna penzija. U udruženjima koja se bave problemima majki i roditeljstvom, misle, međutim, da ovo nije najbolje rešenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Savez samostalnih sindikata Beograda podneo je inicijativu da se uvede nacionalna penzija za majke troje i više dece. Ovo bi, smatraju, bila jedna od stimulativnih mera koje treba uvesti kako bi se smanjila demografska kriza u Srbiji.

Nacionalna penzija za majke bila bi namenjena svim majkama koje imaju troje i više dece i najmanje 15 godina radnog staža.

Predsednik Sindikata Dragan Todorović kaže da je njihov stav da pokušaji države sa jednokratnim davanjima jesu dobri, ali da se jednokratnim davanjima pitanje demografije ne može rešavati.

„Dugoročna politika ne može da se vodi na taj način. Ovom inicijativom želeli smo da insistiramo na jednom realnom akcionom planu koji bi imao niz podsticajnih mera. Mi se u ovom trenutku nismo bavili finansijskim efektima tog zakona, jer smatramo da je to posao države, ali u svakom slučaju se ne radi o velikom broju. Iz našeg ugla pitanje demografije je pitanje broj jedan u srpskom društvu danas i koliko god koštalo u narednom periodu, moramo da idemo u tom pravcu“, rekao je Todorović za Radio Beograd.

„Podrška potrebna u prvih nekoliko godina materinstva“

Gordana Plemić iz udruženja „Roditelj“ objašnjava da inicijativa nije nova. O ovome se priča već 20 godina. Naglašava, međutim, da je mamama pomoć potrebna dok su deca mala.

Ovom udruženju se, od kada se pojavila ova inicijativa, javljaju roditelji koji ispunjavaju uslove.  Najviše ih zanima koliko bi ta penzija iznosila.

„Kada pričamo o roditeljstvu i podsticaju, uvek ističemo stvari koje su važne – od zdravstvenog osiguranja, obrazovanja, podrške roditeljstvu, a posebno usklađivanje rada i roditeljstva. Moramo znati da do ispunjenja uslova koji su sadržani u inicijativi, a to su treće dete i 15 godina radnog staža, prođe dosta vremena i onda dođemo do zaključka da su ta deca već velika. Mame tada mogu na drugačiji način da organizuju i usklađuju svoje porodične i profesionalne obaveze“, objašnjava Plemićeva.

Takava je stav i „Centra za mame“. Finansijska podrška materinstvu ne bi trebalo da bude uslovljena time što je žena rodila troje dece. Mame, smatraju, treba stimulisati da rade, ali uz podršku sistema.

„Ideja nacionalne penzije samo zato što je neko rodio troje dece nama se ne čini kao neko sjajno rešenje. Mi bismo više voleli da vidimo stimulacije za nastavak rada, ali uz neku dodatnu podršku. Mislim da je to jako mnogo novca za budžet. Moramo da se zapitamo koji će biti kvalitet života te porodice sa troje dece ako majka ima primanja u visini od tridesetak hiljada dinara. Mi smatramo da je mamama mnogo više potrebna podrška u prvih nekoliko godina materinstva nego kasnije kada deca krenu u osnovnu ili srednju školu jer tada ne postoje razlozi da mama ne radi“, navodi Jovana Ružičić.

Loše iskustvo Crne Gore sa penzijama za mame

U nekoliko zemalja sistem penzije za majke sa troje i više dece funkcioniše. Ipak najnovije iskustvo iz Crne Gore pokazuje da ovo pitanje treba dobro razmotriti i regulisati. Tamo su mame čak i davale otkaz, da bi se kasnije ispostavilo da država nema dovoljno novca.

Podsećamo:

Izvor: RTS
FotografijaDiana Polekhina sa Unsplash