Početna Magazin Godine Društvo Crna Gora: Doživotne naknade majkama troje ili više dece ukoliko se odreknu plate

Crna Gora: Doživotne naknade majkama troje ili više dece ukoliko se odreknu plate

Crna Gora: Doživotne naknade majkama troje ili više dece ukoliko se odreknu plate

Od 2016. godine, u Crnoj Gori, svaki roditelj ili staratelj osobe sa invaliditetom i sve majke sa troje i više dece koje se odreknu plate ili koje su nezaposlene, dobijaće od države doživotne mesečne naknade.

Ilustracija iz priče Penzina: Košulja s Flekom

Od 1. januara 2016. godine, u Crnoj Gori, majke troje i više dece koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, moći će da podnesu zahteve za primanje doživotne mesečne naknade.

Naknadu će primati i nezaposlene majke koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, te roditelji i negovatelji lica sa posebnim potrebama, primaće doživotnu mesečnu naknadu.

Ministarka rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Zorica Kovačević istakla je da su Zakonom o dopunama zakona o dečijoj i socijalnoj zaštiti propisana dva nova prava.

Pravo na naknadu roditelju ili staratelju lica koje je korisnik lične invalidnine, kao i pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece„, istakla je Kovačević.

Naknadu roditelju ili staratelju može ostvariti jedan od roditelja ili staratelja koje brine o navedenom licu. Visina naknade biće 193 evra.

Zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 ili 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mesečnu naknadu u iznosu 70% prosečne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Žene koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža i troje i više dece primaće naknadu 40% prosečne neto zarade. Prosečna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 477 evra. To znači da će majke sa troje i više djece primati po 333, odnosno 193 evra.

U cilju što bolje primene zakona, Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore propisalo je pravilnik, prema kojem će se rukovoditi centri za socijalni rad kada je u pitanju doživotna naknada za majke troje i više dece.

Crnogorska ministarka je, međutim, naglasila da je zakon „nejasan i konfuzan“.

Ovakav zakon nema ni jedna država u regionu. Ovakva vrsta stimulansa za rađanje djece se treba rješavati na drugačiji način. Ali Skupština je donijela ovakav zakon, i Ministarstvo rada i socijalnog staranja će ga poštovati. Mi smo budžetom za 2016. godinu predvidjeli 13 miliona eura za ovu vrstu naknade, zato što ni do današnjeg dana ne znamo koliko žena će ostvariti ovo pravo“, istakla je Kovačević.

Direktorka Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Vukica Jelić naglasila je na konferenciji za medije da će sve jedinice Zavoda biti operativne prilikom prijema zahteva.

„Stranka će se obraćati sa zahtjevom Centrima za socijalni rad, u kojima će navoditi da se nalazila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Nakon toga mi ćemo centrima za socijalni rad dostavljati potrebnu dokumentaciju“, kazala je Jelić.

Majke troje i više dece će prilikom dostavljanja dokumenata biti obavezne da dostave:

  • izvode iz matične knjige rođenih dece
  • potvrdu o radnom stažu ili potvrdu o evidenciji na birou Zavoda za zapošljavanje
  • dokaz da nisu ostvarile pravo na penziju.

Majke troje i više dece koje su u radnom odnosu, a koje ispunjavaju kriterijume za doživotnu naknadu, ne mogu primati platu i naknadu, već se moraju odlučiti za jednu od ove dve varijante.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, oko sedam hiljada žena u Crnoj Gori može ostvariti pravo na doživotnu naknadu.

Izvor: CDM