USPVLS: Penzioneri nemaju vremena, nakaradni sistem mora da se menja na izborima

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) objavilo je saopštenje povodom predstojećih izbora. Penzioneri, poručuju, nemaju vremena za čekanje. Nakaradni sistem mora da se menja na izborima. Prenosimo Saopštenje.

Mi koji smo od 2015. godine obraćajući se Fondu PIO, Vladi, ministarstvima, predsedniku Srbije, Narodnoj skupštini, Ustavnom sudu, Zaštitniku građana, Povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja, RTS-u i drugim medijima – svojim inicijativama, predlozima, zahtevima i javnim protestima učinili sve da se prekine sa pljačkom penzionera i Fonda PIO a oteto vrati, obraćamo se poniženim i opljačkanim penzionerima Srbije da argumentovano kažemo da nas institucije države Srbije, u skladu sa Ustavom i zakonima RS nisu zaštitile od pljačke, manipulacija, kriminala i bahatosti aktuelne vlasti.

A žrtve diskrimincije, manipulacija i otimanja penzija su svi penzioneri Srbije jer od 2012. godine, penzije svim penzionerima nisu usklađivane u potrebnoj meri tako da je njihova sadašnja realna vrednost manja nego 2012. godine. Te 2012. godine na vlast su ponovo došli oni koji su 1991. godine učestvovali u razbijanju zajedničke države i otimanju naše mladosti, zdravlja i slobode.

Umorni od života koji nas je nemilosrdno šibao, nemamo više vremena da živimo od laži i obećanja vlastodržaca i nemamo pravo da svojoj deci ostavljamo despotiju sa uništenim institucijama.

Jedina moć koju imamo za promenu sistema i vlasti koja ignoriše zakonska prava i potrebe svojih građana je naš glas na predstojećim izborima. Stranke na vlasti su razbile i podelile Savez penzionera Srbije, najveću penzionersku organizaciju, stavljajući je u funkciju očuvanja vlasti. Savez penzionera Srbije je, sa predsednikom Andrejem Savićem, na predstojećim izborima „dodeljen“ SPS da mu uveća broj glasača jer se davi posle dugogodišnje izdaje radnika, poljoprivrednika i penzionera.

Ministarstvo rada, Savez penzionera i mediji nisu na naše inicijative pokrenuli javnu raspravu o devastaciji penzijskog sistema Srbije i potrebi njegove reforme tako da njime većinski upravljaju predstavnici penzionerskih i organizcija sindikata zaposlenih, da se oteto od penzionera i Fonda PIO vrati, vanredno usklade sve penzije, izjednače i uvećaju najniže penzije i isprave druge nepravde.

Uvereni da će se posle izbora stvoriti uslovi za široku društvenu raspravu o budućnosti penzijskog sistema, pozivamo penzionere Srbije da obavezno sa svojom decom izađu na izbore i glasaju za demokratske promene. Pozivamo ih da ne glasaju za one koji su:

1) Garantovali da neće smanjivati penzije a onda su smanjenjem i nedovoljnim usklađivanjem sa inflacijom od penzionere oteli nekoliko milijardi evra.

2) Zajahali tužilaštvo i sudstvo zbog čega nije bilo ocene ustavnosti zakona o smanjenju penzija, pokretanja postupaka za ubistva, korupciju, rasprodaju i pljačku nacionalnih resursa Srbije.

3) Oteli većinsko upravljanje Fondom PIO i doneli odluke o tajkunskoj privatizaciji banja i druge imovine fonda.

4) Ignorisali obavezu vraćanja penzija otetih smanjenjem od novembra 2014. do septembra 2018. godine.

5) Neprekidno nas ponižavali zahvaljivanjem na doprinosu penzionera finansijskoj stabilizaciji javnih finansija, smanjenjem penzija, iako mi na to nikada nismo pristali.

6) Prevremenim starosnim penzionerima sa 40 godina staža trajno smanjili penzije.

7) Diskriminisali poljoprivredne penzionere najnižim ili garantovanim penzijama koje su manje od najnižih penzija ostalih kategorija penzionera.

8) Izmenama Zakona o radu našu decu oterali u beli svet ili ih u Srbiji pretvorili u robove a poslodavcima omogućili da manipulišu uplatama doprinosa PIO od kojih se isplaćuju penzije.

Poštovani penzioneri, ko će, ako ne mi, da se bori za naša stečena prava, dostojanstvenu starost i sigurnu budućnost naše dece u Srbiji?

I zato, sa svojom decom i unucima izađimo 3. aprila i glasajmo za promene!

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikat penzionisanih vojnih lica Srbije