Početna Magazin Godine Ekonomija Zašto Crnogorke odustaju od doživotnih naknada za majke sa troje i više dece?

Zašto Crnogorke odustaju od doživotnih naknada za majke sa troje i više dece?

Zašto Crnogorke odustaju od doživotnih naknada za majke sa troje i više dece?

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore Dušan Perović kaže da svakodnevno primaju zahteve žena koje ne žele više da primaju naknadu od države. Ali, zašto bi se neko odrekao novca koji mu država daje?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz članka:
Mračne tajne starih porodičnih fotografija – Deca „pospana“, a majke sakrivene (FOTO galerija)


Da prvo podsetimo one koji znaju i upoznamo one čitaoce koji nisu čuli za crnogorski zakon koji majkama sa troje i više dece omogućava da, pod određenim uslovima, dobijaju doživotnu naknadu.

Od 1. januara 2016. godine, u Crnoj Gori majke troje i više dece koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, imaju pravo na primanje doživotne mesečne naknade pod određenim uslovima. Zaposlene žene su morale da prestanu sa radom i da se odreknu prava na penziju, a nezaposlene da prestanu sa traženjem posla. Grubo zvuči, ali u osnovi, iza kitnjastog slova zakona – to je to.

Redakciji Penzina su od tada povremeno stizala i pitanja čitateljki kada će ovo, nekim zakonom, biti omogućeno i u Srbiji. Odgovarali smo sa: „Nadamo se – nikad“. Jer ovakav zakon urušava sve ono za šta su se žene borile, a pri tom im oduzima i ono pravo koje su svojim radom i uplatama doprinosa već same stekle: pravo na penziju. Pravo na zarađenu penziju ovakvim zakonom je zamenjeno naknadom koja bi smela, u XXI veku, biti samo u obliku dodatka svim majkama bez postavljanja uslova. Naravno, ako za isplatu takvih dodataka u budžetu ima novca.

I pored toga što je bilo glasova protiv, čak i same crnogorske ministarke rada, na snagu je stupio izmenjeni „Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti“. Na osnovu tog zakona, 4.761 majka u Crnoj Gori zamrzla je penziju što im je omogućilo primanje naknade.

Prema ovom zakonu, žene koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža i troje i više dece primaju naknadu 40% prosečne neto zarade. Prosečna neto zarada u Crnoj Gori iznosila je 477 evra. Zakon je zato propisao da će majke sa troje i više dece primati po 336, odnosno 192 evra.

Direktor crnogorskog Fonda Dušan Perović je početkom februara 2017. godine rekao da se „za sada 30 žena vratilo penziji“.

„Njima se isplaćuje penzija redovno kad i svim ostalima“, rekao je Perović Pobjedi. Ali zašto se Crnogorke koje su se opredelile za doživotno primanje naknade nauštrb prava na rad, već nakon godinu dana te nadoknade odriču?

Jedna petesetdevetogodišnja Podgoričanka je Pobjedi ispričala da se odrekla naknade zato što joj je, nakon smanjenja, to primanje od penzije veće za samo šest evra.

„Izmijenjeni zakon koji nam je omogućio naknade jeste diskriminatorski i to svi znamo. Bolje mi je sada da primam penziju i zbog toga što mogu da podignem kredit i tu su razne druge povoljnosti. A nijesam više ni mogla slušati prepucavanje u javnosti o ovim naknadama“, rekla je ona.

Naime, crnogorska Vlada je krajem 2016. godine usvojila predlog budžeta za 2017. godinu u sklopu kojeg je donesena odluka o smanjenju naknada za majke. Prema toj odluci, primanja od 336 eura smanjena su na 264, a ona od 192 eura na 144. Dakle, već za godinu dana od donošenja zakona, ova primanja čine samo oko 75 odsto one sume na koju su majke pristale i zbog koje su se odrekle svog prava na rad i penziju.

U pojedinim crnogorskim gradovima su nakon ove odluke usledili protesti žena, a na Cetinju je 6. februara 2016. organizovano okupljanje stotinak nezadovoljnih majki ispred Centra za socijalni rad. One su poručile da će angažovati advokata, te da će se pridružiti i protestima i u ostalim opštinama.

Ivanka Otašević je na skupu negodovala što su mnoge žene napustile radna mesta, jer će im naknada biti manja od plate koju su primale.

„Kada sam poslije 30 godina staža otišla sa radnog mjesta nijesam dobila otpremninu. Imala sam platu od oko 430 eura, ali sam se ipak odlučila za naknadu. Tražimo da naknade budu 336 eura ili da nas vrate na prvobitna radna mjesta“, rekla je Otašević.

Majke su na skupu poručile i da nijedna od njih ne bi pristala na primanje naknade da su znale da će biti smanjene. Negodovale su što im u rešenjima nigde nije naznačeno da je moguće to primanje umanjiti.

„Ove godine su nam primanje smanjili za ovoliko, za pola godine im može pasti na pamet da ih još smanje, a za godinu i da nam naknade ukinu. Na naša radna mjesta su zaposlili nekog drugog. Mislili smo da tačka zakona predstavlja nešto. Smatrale smo da jednom zakonski ostvareno pravo ne može da se poništi, ali evo kod nas može sve“, kazale su majke.

Na protestu je bila i Olivera Latković, koja je ispričala da je ostvarila pravo na naknadu preko Zavoda za zapošljavanje, gde je bila na evidenciji više od 20 godina.

„Povremeno sam radila sezonski posao, a sa biroa su mi ponudili ovu naknadu, ali ne u iznosu od 144 eura, već 192. Ovo je mizerija. Svoju petočlanu porodicu ne mogu izdržavati ni sa 192 eura, a kamoli sa ovom umanjenom naknadom“, rekla je.

Majke su najavile da će svakodnevno protestovati na ulici, a petkom će izražavati nezadovoljstvo ispred zgrade prestonice.