Čajevi korisni za zdravlje

Sajt Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard navodi tri biljna čaja koji su, prema naučnicima sa ovog univerziteta veoma dobri. Evo koji su to čajevi korisni za zdravlje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Svi biljni čajevi su, na svoj način, korisni za zdravlje. Naučnici sa prestižnog američkog univerziteta izdvojili su tri za koja smatraju da su odlični za zdravje većine ljudi.

Biljni čaj od đumbira

Čaj od đumbira ima bogat i pun ukus. Poznat je kao lek za mučninu.

Đumbir sadrži antioksidans gingerol koji je glavno bioaktivno jedinjenje za borbu protiv bolesti. Ovaj antioksidans se nalazi u korenu đumbira. Đumbir sadrži, u tragovima, i vitamine i minerale kao što su vitamini B3 i B6, gvožđe, kalijum i vitamin C.

Čaj od đumbira – korist za zdravlje

Uprkos nedostatku naučnih istraživanja o čaju od đumbira, postoje istraživanja o samom đumbiru, Đumbir se koristi kao biljni lek za lečenje različitih zdravstvenih stanja. Pokazalo se da jača imunosistem i da se bori protiv upala.

Nedavno objavljen sistematski pregled istraživanja potvrđuje sposobnost đumbira da pomogne u lečenju različitih stanja. Samo neki među njima su gastrointestinalni problemi, bol, upale, metabolički sindromi (osnovni simptom metaboličkog sindroma je gojaznost u predelu stomaka)…

Čaj od đumbira – kontraindikacije

Đumbir može usporiti zgrušavanje krvi. On je potencijalno opasan za osobe koje uzimaju antitrombocitne lekove kao što su aspirin ili klopidogrel* ili lekove za razređivanje krvi kao što su varfarin, apiksaban, dabigatran (Pradax) ili rivaroksaban. Đumbir takođe može izazvati dodatno krvarenje tokom i posle operacije.

Biljni čaj od kamilice

Od davnina, ljudi širom sveta koristili su kamilicu kao prirodni lek za lečenje nekoliko zdravstvenih problema.

Kamilica sadrži niz bioaktivnih fitohemikalija, uključujući flavonoide koji su antioksidansi. Takođe sadrži, između ostalih hranljivih materija, male količine minerala i vitamina, kao što su kalijum, kalcijum, karoten i folna kiselina.

Čaj od kamilice – korist za zdravlje

U istraživanjima se navodi nekoliko mogućih prednosti korišćenja kamilice. Među tim prednostima su smanjeni rizik od smrti usled srčanih bolesti, podrška imunolosistemu i moguću zaštitu od određenih karcinoma. Prema jednom istraživanju, kamilica može pomoći i ženama koje pate od predmenstrualnog sindroma. Naučnici ističu pomoć kamilice u borbi protiv upala i protiv anksioznosti. Studije pokazuju da može čak i usporiti gubitak koštane mase povezan sa godinama.

Čaj od kamilice – kontraindikacije

U članku se savetuje da osobe koje pate od alergija, posebno alergija na polen, treba bi da izbegavaju kamilicu. Kamilica, naime, može biti kontaminirana i polenom drugih biljaka.

Biljni čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa proizvodi se od osušenih kruničnih listića biljke čija je najčešća boja crveno-narandžasta. Ukus je oštar i voćan.

Čaj od hibiskusa ima antioksidativne moći. Takođe sadrži male količine kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i drugih elemenata.

Čaj od hibiskusa – korist za zdravlje

Čaj od hibiskusa može da pomogne u borbi protiv virusa i kardiovaskularnih oboljenja. To je prvenstveno zbog antocijana – antioksidansa koji hibiskus sadrži. Ovaj biljni čaj se pokazao efikasnim protiv određenih sojeva ptičjeg gripa. Jedno istraživanje je pokazalo da čaj od hibiskusa može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Meta-analiza studija na ovu temu potvrđuje ove prednosti.

Još jedna kardiovaskularna korist je smanjenje nivoa LDL (lošeg holesterola). Sistematski pregled istraživanja pokazao je da konzumiranje biljnog čaja od hibiskusa ili ekstrakta hibiskusa snižava nivo lošeg LDL holesterola i triglicerida.

Čaj od hibiskusa – kontraindikacije

Čaj od hibiskusa treba izbegavati ako se koristi ako uzimate diuretik hidrohlorotiazid. Naime, ove dve supstance mogu negativno da interaguju. Čaj od hibiskusa takođe može ometati dejstvo aspirina. Preporučuje se da se čaj od hibiskusa i aspirin uzimaju sa vremenskim razmakom od tri-četiri sata.

Izvor: Harvard Health Publishing
Prevod i priređivanje teksta: Penzin.rs

Napomena Penzina: U ovom članku navedeni su generički nazivi lekova. Oni su naznačeni na kutiji. Komercijalni zaštićeni naziv leka može se razlikovati od proizvođača do proizvođača, od zemlje do zemlje, ali generički naziv leka mora biti svuda isti.

Preporučujemo i tekstove: