Magazin Godine Zdravlje

Sok za jačanje imuniteta

Svežeceđeni sokovi od voća i povrća odlični su u jačanju imunog sistema, naročito tokom prehlade ili gripa.

Kako nas u ovo vlažno doba odlazeće zime napadaju virusi i pošto sigurno dolazite u kontakt sa zaraženima, pravo je vreme da ove sokove pretvorite u svoje svakodnevne navike. Ukoliko nemate vremena, podsetite se koliko bi vam vremena oduzelo ležanje u krevetu zbog gripa.

Mi vam predlažemo jednu kombinaciju koja je izuzetno dobra kao preventiva ili kao borac protiv prehlade i gripa. Ovaj sok je bogat karotenima, a beli luk i đumbir doprinose jačanju imunog sistema. Potrebni su vam:

  • 2 češnja belog luka
  • 1 režanj đumbira (0,5-1 cm širine)
  • šaka peršuna
  • 4 srednje šargarepe
  • 1 jabuka

Jabuku i šargarepu isecite. Beli luk i đumbir stavite u sredinu peršuna i taj smotuljak ubacite u sokovnik. Ubacite šargarepu i jabuke.

Sok pijete odmah. Ukoliko ga pijete “na šte srce” tj. ujutru na prazan stomak (što je i najbolje za sve sokove), dodajte kap-dve maslinovog ulja.

Svi ovi sastojci se lako nabavljaju. Đumbir sada možete naći i u supermarketima. Sokovnik kupite ukoliko ga nemate jer je bolja investicija od mnogih drugih stvari. Ne dozvolite sebi opravdanja za nemar prema sopstvenom zdravlju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija