Početna Magazin Godine Taktilna izložba spomen zbirke Pavla Beljanskog – Dodirni i oseti

Taktilna izložba spomen zbirke Pavla Beljanskog – Dodirni i oseti

Taktilna izložba spomen zbirke Pavla Beljanskog – Dodirni i oseti

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu realizovala je taktilnu izložbu deset dela iz kolekcije, pod nazivom „Dodirni i oseti“ u saradnji sa novosadskom Školom za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović namenjenu slepim i slabovidim osobama.

Prateći primere dobre prakse u muzejima u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, nastala je specijalna postavka sa idejom da preraste u prvu samostalnu taktilnu galeriju integrisanu unutar stalne muzejske postavke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Povedeni značajem kulturne zaostavštine Pavla Beljanskog sa jedne strane, i njene nepristupačnosti upravo ciljnoj grupi slepih i slabovidih, misija postavke je da istraži novi odnos prema muzealijama i poboljša saradnju sa ovom netipičnom muzejskom publikom.

Taktilna galerija Spomen-zbirke koncipirana je po najvišim standardima zasnovanim na iskustvima drugih u kontaktu sa slepim i slabovidim osobama i njihovog upoznavanja s umetničkim delima iz muzejskih postavki, te njihovog specifičnog doživljaja i izgrađivanja odnosa prema umetnosti.

  • Taktilna izložba „Dodirni i oseti“ traje od 1. januara do 28. juna 2015. godine u galeriji spomen zbirke Pavle Beljanski u Novom Sadu, Trg Galerija 2.
  • Galerija radi od srede do nedelje od 10 do 18 časova, a četvrtkom od 13 do 21 čas. Ponedeljkom i utorkom galerija je zatvorena.

Tiflo-staza, taktilni dijagrami, legende na Brajevom pismu, gipsane kopije skulptura, kao i audio-vodič na dejzi-fleš plejerima omogućuju u sadržajnom i oblikovnom smislu da se slika vidi, skulptura prepozna.

Postavka od deset umetničkih dela iz jedne kolekcije, tri taktilna dijagrama i sedam gipsanih odlivaka, menja pristup klasičnog izlaganja i doživljaja muzejskih eksponata.

U novoj postavci izložbe Spomen-zbirke poštuje se odnos više raznorodnih elemenata, čiji rezultat je čulna postavka u kojoj će pored videće publike, slepe i slabovide osobe moći bez uobičajenih ograničenja, čulima i dodirom spoznati umetničko delo u potpunoj osobenosti.

Umetnička dela iz kolekcije Pavla Beljanskog taktilnim projektom Spomen-zbirke postaju svojevrsna didaktička sredstva i živa izložba, koja dodirom povezuje umetnika – skulpturu (kopiju) i posetioca.

Obuhvaćena su dela sedam autora iz kolekcije sa decidnim ciljem isticanja različitosti u psihološkom i oblikovnom smislu: Velika Iza Vlaha Bukovca, Devojka sa knjigom Jovana Bijelića, Mrtva priroda Jefte Perića, četiri skulpture Sretena Stojanovića, Nataša Bošković, Devojka sa ogledalom, Bacač diska i Portret Pavla Beljanskog, Sova Rista Stijovića, Naga žena Mihajla Tomića i Portret devojčice, delo Mire Sandić, poznate parkovske kompozicije Buket.

Ovakvom postavkom otvara se mogućnost da osobe sa oštećenim vidom prvi put dodirnu muzejske eksponate i razviju taktilno kinestetičku percepciju koja bi im olakšala snalaženje i u svakodnevnom životu.

Autorka koncepcije izložbe i pratećeg teksta je Milica Čobanov Orlović, piše portal Korzo.