Magazin Godine Zdravlje

Transplantacijom fekalija do zdrave crevne mikroflore (foto)

Bakterije, kao što je klostridijum (clostridium difficile), otporne su na antibiotike a izazivaju snažnu dijareju. Rešenje je unos “dobrih” bakterija iz fekalija zdravih pacijenata…

Transplantacija fekalija može spasiti život pacijentima koji boluju od bakterijskih infekcija, ali ipak izaziva mnogo podozrenja.

Naime, neke bakterije, kao što je klostridijum (clostridium difficile), otporne su na antibiotike a izazivaju snažnu dijareju. Rešenje je unos “dobrih” bakterija iz fekalija zdravih pacijenata.

Postupak je takav da se od zdravog donora uzme uzorak fekalije i kolonoskopijom ili gastroskopijom, što ponekad može izazvati povraćanje.

Naučnici iz Opšte bolnice Masačusetsa sada isprobavaju pilule koje bi sadržale fekalije. One bi se mogle zamrzavati pa donor ne bi morao da bude uvek prisutan. Međutim, ostaje bitna prepreka.

Pilule ne smeju da se raspadnu u stomaku, a jedine pilule koje su otporne na kiseline zapravo su transparentne – providne. Pacijent iz eksperimenta tešio se time što su malo zamagljene kad su iz zamrzivača pa je lakše podneti njihov izgled.

Ukupno 20 pacijanata koji su bolovali od bakterije klostridijum pilo je 15 pilula dnevno tokom dva dana. Čak kod 14 odmah je nestala dijareja i nije se povratila. Ostalih šest ponovilo je tretman, i rešenje je bilo uspešno još kod četiri pacijenta. Dvoje pacijanata kod kojih nije uspelo bilo je najslabijeg opšteg zdravlja u celoj grupi.

Kasnije je testiran još 21 pacijent i rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, piše NPR.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija