Početna Magazin Godine Transplantacijom fekalija do zdrave crevne mikroflore (foto)

Transplantacijom fekalija do zdrave crevne mikroflore (foto)

Transplantacijom fekalija do zdrave crevne mikroflore (foto)

Bakterije, kao što je klostridijum (clostridium difficile), otporne su na antibiotike a izazivaju snažnu dijareju. Rešenje je unos „dobrih“ bakterija iz fekalija zdravih pacijenata…

Transplantacija fekalija može spasiti život pacijentima koji boluju od bakterijskih infekcija, ali ipak izaziva mnogo podozrenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, neke bakterije, kao što je klostridijum (clostridium difficile), otporne su na antibiotike a izazivaju snažnu dijareju. Rešenje je unos „dobrih“ bakterija iz fekalija zdravih pacijenata.

Postupak je takav da se od zdravog donora uzme uzorak fekalije i kolonoskopijom ili gastroskopijom, što ponekad može izazvati povraćanje.

Naučnici iz Opšte bolnice Masačusetsa sada isprobavaju pilule koje bi sadržale fekalije. One bi se mogle zamrzavati pa donor ne bi morao da bude uvek prisutan. Međutim, ostaje bitna prepreka.

Pilule ne smeju da se raspadnu u stomaku, a jedine pilule koje su otporne na kiseline zapravo su transparentne – providne. Pacijent iz eksperimenta tešio se time što su malo zamagljene kad su iz zamrzivača pa je lakše podneti njihov izgled.

Ukupno 20 pacijanata koji su bolovali od bakterije klostridijum pilo je 15 pilula dnevno tokom dva dana. Čak kod 14 odmah je nestala dijareja i nije se povratila. Ostalih šest ponovilo je tretman, i rešenje je bilo uspešno još kod četiri pacijenta. Dvoje pacijanata kod kojih nije uspelo bilo je najslabijeg opšteg zdravlja u celoj grupi.

Kasnije je testiran još 21 pacijent i rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, piše NPR.