Povećanje minimalca bilo bi ubitačno

Povećanje minimalca u Srbiji za 2022. godinu sa sadašnjih 32.000 dinara na 35.000 dinara bilo bi „ubitačno“, naročito za mala i srednja preduzeća, ako do kraja godine ne bude povećan promet i pobošljano poslovanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno rekao da prvi put u istoriji najmanja plata u Srbiji u 2022. godini neće biti ispod 300 evra, odnosno 35.000 dinara. Vučić je tom prilikom napomenuo da je to „ogromno povećanje i drastično pomeranje standarda“.

Stavovi poslodavaca o povećanju minimalne zarade

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je objasnio da se pri određivanju visine minimalne zagarantovane zarade uvek polazi od optimističnih očekivanja.

Međutim…

„Za najveći deo privrede, posebno za mala i srednja preduzeća, biće ubitačno ako se minimalna mesečna zarada podigne na 35.000 dinara, odnosno za deset odsto, jer to bi pretpostavljalo da je za toliko bolje i poslovanje, a ne znam da li je neko uspeo da toliko poveća promet“, rekao je Atanacković za Betu.

Državnom sektoru je lako, kaže Atanacković, jer će on za povećanje plata uzeti novac iz budžeta. Sav teret povećanja leži na privrednicima koji treba da napune budžet i isplate uvećane zarade u trenutku kada rastu svi troškovi.

„Svaka porudžbina iz inostranstva je skuplja, a u zemlji su poskupele komunalije, parafiskalni nameti i inflacija je veća nego što se zvanično obračunava“, rekao je Atanacković.

U slučaju da se usvoji predlog o povećanju minimalne zarade za deset odsto, Unija će tražiti adekvatnu kompenzaciju, odnosno povećanje neoporezive osnovice.

Fiskalni savet, podseća Atanacković, takođe smatra da treba povećati neoporezivu osnovicu i da takvu zaradu i ne treba oporezovati.

Stavovi sindikata o povećanju minimalne zarade

Zoran Ristić, ekonomski savetnik u Udruženim granskim sindikatima Nezavisnost podseća da je Aleksandar Vučić i prošle godine pre pregovora rekao koliko treba da iznosi minimalna cena rada i da je tako i bilo.

„I ove godine Vučić je unapred rekao koliko treba da iznosi minimalna zarada, pa ćemo videti da li će tako biti, ali su na taj način obesmišljeni pregovori“, rekao je Ristić.

Naglašava da ni sa povećanjem minimalne zarade od oko deset odsto neće biti „pokrivena“ minimalna potrošačka korpa kako je bilo dogovoreno pre tri godine.

Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da minimalna zarada od 300 evra ne bi zadovoljila SSSS. Minimalac, podseća, prima oko 500.000 ljudi.

„Po zvaničnoj proceni minimalac u Srbiji prima 350.000 radnika, ali sa onima koji rade na crno i primaju zaradu manju od minimalne po procenama ima 500.000 zaposlenih“, rekao je Mihajlović.

Mihajlović podseća da je prošlo dve godine od kada je trebalo da bude izjednačena vrednost minimalne zarade sa vrednošću minimalne korpe. To je bilo dogovoreno još sa bivšim ministrom za rad Zoranom Đorđevićem na Socijalno-ekonomskom savetu.

Sindikat je, kaže Mihajlović, svestan da je poslovanje u pandemiji otežano, ali da bi bar trebalo da nakon korekcije minimalne zarade odmah porastu i plate ostalih radnika.

***

Minimalnu cenu rada za narednu godinu dogovaraju reprezentativni sindikati, Vlada Srbije i Unija poslodavaca. Tačan iznos mora da se dogovori do 15. septembra tekuće godine za narednu. Ukoliko do dogovora ne dođe, visinu minimalne zagarantovane zarade određuje Vlada Srbije.

Izvor: Beta
FotografijaDominik Bednarz sa Unsplash