Kako je koronavirus uticao na svakodnevni život starijih osoba u Srbiji? (anketa)

Želeli bismo da saznamo kako je koronavirus uticao na svakodnevni život starijih osoba u Srbiji. Molimo vas da sa nama podelite svoje iskustvo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Verujemo da nije potrebno da (ponovo) navodimo sve ono što se, nakon pojave virusa SARS-CoV-2 tj. novog koronavirusa kako se najčešće naziva u javnosti, desilo.

Koronavirus, odnosno bolest COVID-19 koju izaziva, uticali su na ceo svet, pa i na Srbiju. Vlada Republike Srbije je morala da donese određene odluke tokom 2020. godine i tekuće 2021. koje su se odnosile na celu teritoriju države i njeno celokupno stanovništvo. Pored toga, donošene su i odluke koje su se ticale određenih grupa stanovništva ili su na određene grupe, po prirodi stvari, više uticale.

Tako se pretpostavlja da je zatvaranje nekih objekata ili zabrana rada nekim delatnostima, kao i odluke u vezi sa javnim prevozom, više uticalo na osobe mlađe od 65 godina.

Sa druge strane, budući da su starije osobe odmah na početku epidemije prepoznate kao posebno ugrožen deo stanovništva, u cilju njihove zaštite donete su mere koje su se odnosile isključivo na njih. Tu spada i rigorozna mera potpune zabrane kretanja za osobe starijie od 65 godina koja se primenjivala u jednom periodu. Za jedan deo starijih – korisnike domova za stare, određene restriktivne mere i dalje važe.

Sve mere su, međutim, neminovno uticale i na opštu atmosferu koja se stvorila u društvu. Da li i kako ova novostvorena realnost utiče na pojedinca – pitanje je koje će postajati sve važnije u budućnosti.

Kako je koronavirus uticao na svakodnevnicu starijih u Srbiji?

Udruženje građana „Snaga prijateljstva – Amity“ i portal Penzin zanima da li je koronavirus uticao na osobe starije od 65 godina i, ako jeste, na koji način.

Zato smo napravili anketu koju vas molimo da popunite u svoje ime ako ste stariji od 65 godina ili u ime neke vama bliske starije osobe. Iako možemo, na osnovu svakodnevnih kontakata – što ličnih, što vezanih za delatnost kojom se bavimo, da napravimo izvesne pretpostavke, ne želimo da se na pretpostavke oslanjamo. Zato vas pitamo za mišljenje:

Kako je korona virus uticao na svakodnevni život starijih osoba u Srbiji?

Anketa će biti otvorena od 13. do 23. jula 2021. godine. Oduzeće vam sasvim malo vremena, a nama mnogo znači.*

Hvala!

Ova anketa je deo projekta udruženja građana “Snaga prijateljstva” – Amity koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” koji sprovode Helvetas – Swiss development organization i Građanske inicijative.

* Krajnji datum je promenjen.

Fotografija: Christian Langballe sa Unsplash