Minimalac 32.126 dinara u 2021. godini

Minimalac će u 2021. godini iznositi 32.126 dinara. U odnosu na ovu, 2020. godinu, to predstavlja rast od 6,6 odsto.

Zagarantovana minimalna cena rada biće 32.126 dinara u 2021. godini. To predstavlja rast od 6,6 odsto, saopšteno je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije održana je 14. septembra 2020. godine. Članovi nisu uspeli da postignu konsenzus oko visine minimalne zarade.

Reprezentativni sindikati – Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS Nezavisnost, predložili su da se minimalna zarada poveća na najmanje na 34.000 dinara.

Unija poslodavaca je iznela procenu da nema uslova da povećanje bude veće od četiri do šest odsto.

Vlada Srbije, kao treći član Socijalno-ekonomskog saveta, odlučila je da povišica bude 6,6 odsto.

Zoran Stojiljković, predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta, a inače predsednik UGS Nezavisnost, rekao je da to povećanje nije bilo prihvatljivo za sindikate. Kako je objasnio, ovo povećanje „u zonu beskrajnog produžavanja ostavlja dogovor od pre tri godine da minimalna zarada stigne makar minimalnu potrošačku korpu“.

Stojiljković je napomenuo da su sindikati pokazali razumevanje u teškoj situaciji zbog pandemije. Ipak, ne mogu biti zadovoljni sa rastom minimalca od svega 6,6 odsto.

Vlada Srbije će smanjiti neoporezivi deo zarade i doneti neke olakšice. Ove olkašice treba da omoguće poslodavcima da povećanje minimalca podnesu u uslovima pandemije.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije je, takođe, podsetio na dogovor o izjednjačavanju minimalca sa potrošačkom korpom.

„Bili smo svesni da zbog krize koja nastaje oko koronavirusa to nije realno. Prihvatili smo smanjenje, ali nismo očekivali ovoliko. Očekivali smo cifru koja bi bila prihvatljiva za zaposlene, a to je 34.000“, rekao je Orbović.

Neoporezivi deo zarade biće povećan sa 16.300 na 18.300 dinara, rekao je Orbović.

Izvor: SSSS
FotografijaMarkus Spiske sa Unsplash

Podsećamo na kretanje visine minimalca ranijih godina: