90-godišnjakinja koja redovno ide u školu

Anuncijata Murđija želi da dobije diplomu srednje škole. Ništa neobično, da ova srednjoškolka koja redovno ide u školu nije 90-godišnjakinja. Anuncijata je rešena da završi školu kako je i želela u mladosti, pre nego što joj je Drugi svetski rat prekinuo obrazovanje.

Anuncijata Murđija je Italijanka koja je propustila formalno obrazovanje zbog Drugog svetskog rata. Zato se vratila u učionicu – u 90. godini. Murđija je, tako, najstarija učenica u razredu gde uči za ispit koji je namenjen deci nižeg srednjeg obrazovanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Redovno ide  u večernju školu blizu svoje kuće u Dolijanovi na Sardiniji.

„Volim da učim, uvek mi se to sviđalo“, rekla je za italijanski dnevni list. „Međutim, kada je izbio rat, za mene se sve promenilo. Morala sam da idem da radim, pošto se moja porodica mučila i ja sam morala da se žrtvujem. Tada su mogli da uče samo oni koji su imali novca“, objasnila je.

Anuncija je naučila da šije još kao dete. Postala je krojačica. Ali čitala je mnogo knjiga, pa je učila sama, kad god je mogla. Najviše voli istoriju i muziku.

„Uvek sam volela istorijske knjige. Između ostalog, zato što sam iskusila dobar deo istorije o kojoj se piše u knjigama. Videla sam posledice Prvog i preživela Drugi svetski rat.“

Škola za sve

Anuncijina najmlađa drugarica iz razreda ima 16 godina. Polaganje ispita, koji uključuje testove iz italijanskog jezika i književnosti, kao i matematike, neophodno je za napredovanje u više srednje obrazovanje, koje se u Italiji završava sa 18 godina.

Marina Pilija, nastavnica književnosti u školi, opisala je Anunciju Murđiju kao veoma strastvenu i posvećenu čenicu.

„Iako ima poteškoća sa sluhom, a pre neki dan nije bila u najboljoj formi zbog pada, ona aktivno učestvuje u nastavi, posebno o istoriji“, kaže nastavnica Pilija.

Škola se uglavnom bavi obrazovanjem odraslih. Prosečna starost učenika u Anuncijunom odeljenju je 40 i više. Neki od njih pripremajuse za diplomu srednje škole.

„Često su to žene koje žele da nastave školovanje nakon šo su postale majke. Ili su to ljudi koji nikada nisu stekli diplomu, a potrebna im je za posao, jer je to minimalni uslov“, kaže nastavnica.

Pre Anuncije, najstarija osoba koja je polagala ispit u školi bila je žena koja je imala 87 godina. To je bilo 2016. godine.

Anuncija Murđija kaže da su njeni nastavnici „fantastični“, a da su joj drugovi iz razreda „kao unuci“.

„Neki me prate kući uveče kada je mrak“, dodaje. I naravno, tvrdi da je spremna za naredni ispit. „Daću sve od sebe“, rekla je devedesetogodišnjakinja.

Izvor: Nezavisne

Podsećamo vas i na druge starije učenike o kojima smo pisali: