Početna Magazin Godine Svet Najstariji učenik u Nepalu: „Da bih zaboravio svoju tugu, idem u školu.“

Najstariji učenik u Nepalu: „Da bih zaboravio svoju tugu, idem u školu.“

Najstariji učenik u Nepalu: „Da bih zaboravio svoju tugu, idem u školu.“

Rojters je napravio reportažu o Durga Kamiju, sedobradom gospodinu koji je najstariji učenik u Nepalu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografije: Naveš Čitrakar, Reuters

Nakon što očešlja svoju belu bradu, opere zube i obuče svoju školsku uniformu, Durga Kami kreće, pomažući se štapom, na jednosatnu šetnju do škole u kojoj će provesti još jedan dan učeći.

Nepal deka siromaštvo čatrlja oblačenje

Siromaštvo je sprečilo Kamija da završi školu kao dete i da postane učitelj, kao što je sanjao. Sada, kao 68-godišnjak, otac šestoro i deda osmoro dece, odlazi u školu šest puta nedeljno kako bi učio i pobegao od usamljeničkog života kojim je živeo od smrti svoje supruge.

Dolazak u Šri Kala Bairab srednju školu i žamor koji pravi 200 učenika, čini pozitivan kontrast prema muku usamljene kućice sa jednom prostorijom, krovom koji curi i čestim isključenjima struje. To je Kamijev dom, u oblasti Sjangja, nekih 250 kilometara zapadno od Katmandua, nepalskog glavnog grada.

„Da bih zaboravio na svoju tugu, ja idem u školu“, kaže Kami, jedan od najstarijih učenika u Nepalu, koji ide u razred zajedno sa 14-godišnjacima i 15-godišnjacima.

Nepal deka učenje baterijska lampa čatrlja bela brada

Kami, čija su sva deca napustila njegovu kućicu na brdu, prvo je pohađao Kaharej osnovnu školu gde je naučio da čita i piše sa 7-godišnjacima i 8-godišnjacima, da bi je završio sa učenicima koji su imali po 11 godina.

Zatim je učitelj u Šri Kala Bairab srednjoj školi pozvao Kamija da upiše njegovu školu koja je ovom deki obezbedila školski pribor i uniformu koju čine sive pantalnone, bela košulja i kravata sa teget prugama.

Nepal deka odgovara na času učenje celoživotno obrazovanje

„Ovo je moje prvo iskustvo podučavanja osobe koja ima godina koliko i moj otac. Osećam se uzbuđeno i srećno“, rekao je učitelj dopisniku Rojtersa iz Nepala Navešu Čitrakaru.

Stipendija za školu nije dovoljno velika da pokrije i troškove ishrane, što znači da Kami mora da se, sve do večere, zadovolji doručkom koji se sastoji od pirinča sa fermentisanim lisnatim zelenim povrćem, poznatim kao gundruk.

Nepal deka odbojka mladi stari međugeneracijska saradnja

Dvadesetoro dece iz Kamijevog razreda, nazvalo ga je „Baa“, što na nepalskom jeziku znači „otac“. Međutim, uprkos svojim godinama, njihov stariji školski drug učestvuje u svim aktivnostima, uključujući i igranje odbojke u školskom dvorištu.

„Ranije sam mislio: ‘Zašto ovaj starac dolazi u školu da uči sa nama?’, ali kako je vreme prolazilo, počeo sam da uživam u njegovom društvu“, priča Kamijev 14-godišnji drug iz razreda. „Malo je slabiji u odnosu na nas kad je učenje u pitanju, ali mi mu pomažemo u tome.“

Nepal vežbanka engleski deka

Kami kaže da želi da uči do smrti, dodajući da se nada da će ohrabriti druge da godine ne smatraju preprekom. „Ako vide starog čoveka sa belom bradom, kao što sam ja, da uči u školi, možda će i oni biti motivisani.“

Izvori: N1, Reuters