Penzionerima na Kosovu po 100 evra

Vlada u Prištini je najavila povećanje socijalne pomoći za veliki broj građana. Penzionerima na Kosovu će biti isplaćeno po 100 evra.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Premijer vlade u Prištini Aljbin Kurti najavio je novi paket pomoći građanima na Kosovu. Na ovu pomoć imaće pravo penzioneri, socijalno ugroženi, studenti, ali i zaposleni u privatnom i javnom sektoru.

Prema ovim najavama, socijalna pomoć za građane na teritoriji Kosoba biće udvostručena za mesec april.

„Za april ćemo udvostručiti vrednost socijalne pomoći. Penzionerima će biti izdvojeno dodatnih 100 evra za mesec april, a biće isplaćeni svi oni koji primaju penziju. Po prvi put ćemo sa 100 evra podržati sve radnike i privatnom sektoru. U okviru ovog paketa biće izdvojeno 100 evra za preko 80 hiljada zaposlenih u javnom institucijama, a po prvi put će svi studenti biti podržani sa 100 evra“, rekao je Kurti.

Pomoć od po 100 evra za april biće uplaćena odmah penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i zaposlenim u javnom sektoru. Kada su u pitanju zaposleni u privatnom sektoru i studenti, biće potrebno otvoriti proces prijave.

Kako je objašnjeno, na prvom mestu će biti penzioneri koji će dobiti ovu dodatnu podršku. Zatim slede radnici iz javnog sektora. Za radnike iz privatnog sektora i studente narednih dana Vlada u Prištini će otvoriti proces prijave kako bi dobili podatke o bankovnim računima na koje će uplatiti pomoć.

Subvencije od po 100 evra biti dodeljene samo onima čije plate nisu veće od 1.000 evra.

Minimalna zarada povećana i oslobođena poreza

Premijer Vlade u Prištini Albin Kurti takođe je najavio i izglasavanje novog nacrta zakona o povećanju minimalne zarade.

On je rekao da će minimalna zarada porasti na 264 evra bruto, odnosno 250 evra neto.

„Utvrdićemo predlog zakona koji će otvoriti put za podizanje minimalne zarade na 264 evra bruto, odnosno 250 evra neto i ukidanje poreza na 250 evra zarade. Dakle, povećaćemo minimalnu platu i oslobodićemo je poreza“, rekao je Kurti.

Izvor: KoSSev
Fotografija: Besart Ademi sa Unsplash