Početna Magazin Godine Italija: Maturirao u 91. godini

Italija: Maturirao u 91. godini

Italija: Maturirao u 91. godini

Nakon što je celog života radio kao krojač, 91-godišnji Nikola Torelo iz gradića Kjeti u italijanskoj pokrajini Abruco, krajem juna 2015. godine položio je završne ispite i time završio srednju školu.

Fotografija: Gradić Kjeti, Aelion Project

Pre nego što je došao do završnih ispita, deka Nikola je bio u obavezi da svakodnevno ide u školu od pet popodne. Njegovo četvoro dece i šestoro unučadi došlo je na dan polaganja u Ortiz srednju školu da mu pruže podršku.

Lokalni list Chieti Today prenosi kako se većina drugih maturanata pitala što mu je sad potrebna ta muka. Međutim, deka Nikola se vredno spremao i sve ispite prošao sa odličnim ocenama.

Najviše ocene je dobio i iz matematike i za svoj esej o italijanskom pesniku i piscu Alesandru Manconiju, ali i za usmeni iz engleskog jezika.

Ispit iz engleskog plaši mnoge italijanske učenike, ali je Nikola Torelo toliko dobro prošao na testu konverzacije, da nije bilo potrebno da na engleskom izdeklamuje pripremljeni govor. Deka Nikola je zbog toga bio pomalo razočaran zato što je na engleskom spremio govor o svojoj ženi Liciji koja je preminula prethodne godine.

Na kraju, Nikola je oduševio komisiju svojim esejem iz istorije Italije u kome je sam sebi bio jedan od „istorijskih izvora“. Pričao je o II svetskom ratu i o periodu neposredno nakon njega. Nikola Torelo je bio partizan, u pokrajini Abruco poznate Brigata Maiella i sa njom boravio, tokom rata, i u Grčkoj.

Nakon što je uspešno položio veliku maturu, deka Nikola je proslavio sa celom svojom porodicom, a proslavi je prisustvovao i gradonačelnik Kjetija.

Nikola Torelo sad planira da završi višu školu. Voleo bi da to bude neka škola vezana za društvene nauke, ali mu je De Sterlich politehnička škola u blizini, pa će verovatno zato upisati nju.

Takođe, želi i da nauči rad na kompjuteru. Nedostatak informatičkog znanja nije ga do sada mnogo sputavao. Kaže da mu je ćerka prekucavala eseje i pomagala u istraživanju na internetu, ali sada želi da se „osamostali“ u učenju.

U mom dobu, veoma je važno da imate čime da se bavite„, kaže deka Nikola koji, pored učenja i obaveza u kući, obavezno dva puta nedeljno ide na bazen da ispliva 400 metra.

Njemu godine nisu prepreka da živi onako kako je oduvek želeo.

Ako imate profil na Fejzbuku, možete lajkovati Penzinovu stranicu ili lajkovati ovaj tekst ako vam se dopao.