Početna Magazin Godine 8 saveta stručnjaka za zdravo starenje (1)

8 saveta stručnjaka za zdravo starenje (1)

Kao neku vrstu kratkog podsetnika koji bi trebalo da nam pomogne da odložimo kognitivno opadanje i očuvamo dobro opšte zdravlje, prenosimo intervju koji je za Ageing Care dao dr Brus Degi (Bruce Daggy), vanredni profesor na Državnom univerzitetu Floride.

1. Posebne dijete za pomoć u očuvanju zdravlja mozga 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ono što je dobro za naše telo, dobro je i za naš mozak. Jer za maksimalno dobro funkcionisanje, naš mozak zavisi od zdravog tela. Dakle, treba početi od ishrane koja pomaže da se očuva zdrava telesna masa i telo u potpunosti snabde potrebnim nutrijentima.

Dodaci ishrani mogu da pomognu da se premosti razlika između optimalnih nivoa vitamina i minerala i onoga što obezbeđuje ishrana. Neke hranljive materije su klinički testirane u obliku dodataka i utvrđeno je da one podržavaju kratkoročne i dugoročne kognitivne funkcije. Jedan od primera su Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja (posebno DHA masna kiselina).

Nedavno su istraživane veze i nekih drugih namirnica sa očuvanjem kognitivnih funkcija. Ovo uključuje pravi guarana ekstrakt (ne kofeinski koncentrat koji se označava kao guarana i koji se često nalazi u tzv. energetskim pićima), neke vitamine B grupe, i nedavno, određene biljne molekule koji se nazivaju polifenoli, a nalaze u kakau a naročito u ekstraktu semena Šardonea. Nažalost, onaj ko pije vino Šardone neće postići isti efekat!

2. O određenim vrstama bobica, koštunjavim plodovima i o drugoj „magičnoj“ hrani kada je u pitanju zdravlje mozga 

Ne sviđa mi se označavanje određenih namirnica kao „magičnih“. Mnogo je buke zasnovano na isuviše malo nauke. Potrebna nam je osnova od uravnotežene, raznovrsne ishrane, bogate voćem i povrćem u različitim bojama. Ali opet, istina je da je teško postići da se sve potrebno dobije samo iz hrane.

3. O statinima, kontroli holesterola i zdravlju mozga 

Suviše holesterola u krvi, naročito „lošeg“ ili LDL, loše je za zdravlje krvnih sudova i loše je za mozak. Mozak čini samo oko dva procenta telesne težine, ali on može da koristi i 20-25 odsto krvnog protoka! Dakle, dobro kardiovaskularno zdravlje je važno za mozak.

Ne pušite. Trudite se da imate zdravu telesnu težinu i sarađujte sa svojim lekarom kako biste držali pod kontrolom kardiovaskularne faktore rizika kao što su LDL holesterol i krvni pritisak.

Primećeno je da upotreba popularnih (u SAD, prim. Penzin) lekova za snižavanje holesterola koji se nazivaju statini ponekad ima veze sa padom kognitivnih funkcija. Nije utvrđeno zašto se to dešava, ali svako ko koristi statine i primeti gubitak mentalnih sposobnosti treba odmah da se obrati svom lekaru.