Početna Magazin Godine Društvo Srbija: Za deset godina, 327 žena ubijeno u rodnom nasilju

Srbija: Za deset godina, 327 žena ubijeno u rodnom nasilju

Srbija: Za deset godina, 327 žena ubijeno u rodnom nasilju

U prethodnih 10 godina u Srbiji je ubijeno 327 žena u slučajevima rodnog nasilja, a samo 2015. godine centrima za socijalni rad prijavljeno je skoro 19.000 slučajeva nasilja nad ženama, pišu Novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U prethodnih 10 godina u Srbiji je ubijeno 327 žena u slučajevima rodnog nasilja, a samo 2015. godine centrima za socijalni rad prijavljeno je skoro 19.000 slučajeva nasilja nad ženama, rečeno je 23. novembra 2016. godine u debati u Beogradu „Kakav je odgovor na nasilje“.

Na skupu priređenom povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ocenila da je neravnopravnost žena suština problema.

„Svake godine duplira se broj prijava nasilja nad ženama, od kojih se 46 odsto odnosi na fizičko, 30 na psihičko, a ostatak na verbalno i druge vrste nasilja. Ali, čak i da imamo savršen sistem zaštite od nasilja u porodici, ostaće suštinski uzrok nasilja, a to je duboko utemeljena rodna neravnopravnost“, kazala je poverenica.

Ona je rekla da su, pored efikasnog sistema zaštite, u borbi protiv nasilja nad ženama ključni ukazivanje na „rodne uloge“ i promena kulturnih obrazaca.

„Teret rodne uloge ne pritiska samo žene, već i muškarce. Moramo menjati kulturne obrasce jer deca gledaju kako se ponašaju oni koji s njima žive“, ocenila je Brankica Janković.

Dodala je da predloženi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je upravo u skupštinskoj proceduri, predstavlja pomak, ali postoji i opasnost da „opet“ izostane adekvatna primena propisa.

Zamenica ombudsmana Gordana Stevanović ocenila je da nadležne institucije nisu adekvatno reagovale u velikom broju slučajeva kada su žene prijavile nasilje.

„Te institucije, poput centara za socijalni rad, policije, zdravstvenog sistema ili tužilaštva, u velikom broju slučajeva nisu međusobno komunicirale, a pored toga, svaki od tih sistema vodi posebnu evidenciju o prijavljenim slučajevima nasilja“, navela je Gordana Stevanović.

Ona je kazala i da veliki broj zaposlenih u nadležnim institucijama nije obučen za adekvatno postupanje u slučajevima nasilja nad ženama.

„U pogledu obuke, najdalje je otišla policija. Istražujući 14 slučajeva femicida, utvrdili smo da u 12 slučajeva zaposleni u institucijama nisu preduzeli sve potrebne mere kako bi sprečili tragičan ishod“, rekla je zamenica ombudsmana.

Predstavnica Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović kazala je da su centri za socijalni rad po službenoj dužnosti sudski postupak pokrenuli u samo deset odsto od 18.746 prijava nasilja nad ženama.

„Od 6.500 krivičnih prijava u 2014. godini, odbačen je 51 odsto. Kada predstavnici vlasti, poput (potpredsednice Vlade i ministarke) Zorane Mihajlović pozovu žene da prijave nasilje, imamo veći broj prijava, ali zbog neefikasnosti sistem ne može da izdrži to povećanje“, rekla je Tanja Ignjatović.

Ona je kritikovala državu što sredstva koja prikupi izricanjem novčanih kazni nasilnicima, ne vraća organizacijama i projektima koji se bave zaštitom žena od nasilja.

Šef Odeljenja Delegacije EU u Srbiji za pravosuđe, unutrašnje poslove i podršku civilnom društvu, Nikolas Bizela je rekao da je borba protiv nasilja nad ženama u srži evropskih vrednosti, ali i pored toga i u samim članicama Unije statistika o slučajevima rodnog nasilja je i „dalje loša“.

„Svaka treća žena u EU iskusila je neki oblik rodnog nasilja, zato je pitanje podizanja svesti o ovom problemu važno i u samim članicama Unije“, naveo je Bizel.

„Srbija je na dobrom putu, ima volju da se uhvati u koštac sa ovim problemom. Danas ni u Francuskoj ne postoji prava rodna ravnopravnost, u toj oblasti su skandinavske zemlje naprednije od mediteranskih. Zato u mnogim zemljama treba raditi na promeni mentaliteta žena koje prihvataju stanje u kojem su žrtve nasilja“, kazao je predstavnik EU.

Bizel je kazao da je Srbija ima dobre zakone o rodnoj ravnopravnosti i sprečavanju nasilja u porodici, ali problemi su u njihovoj primeni.


Odlukom UN iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistvo političkih aktivistkinja, sestara Mirabal.