Početna Magazin Godine Društvo UG Amity starijim ženama: Ne ćutite o nasilju koje trpite

UG Amity starijim ženama: Ne ćutite o nasilju koje trpite

UG Amity starijim ženama: Ne ćutite o nasilju koje trpite

Povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, prenosimo saopštenje Udruženja građana Amity – Snaga prijateljstva.

Iako su Ustavom Republike Srbije i zakonima nasilje i diskriminacija zabranjeni, društvo u kome živimo je nasilno i diskriminatorno. Nisu toga pošteđene ni starije osobe, a posebno starije žene, koje su tri puta češće žrtve nasilja od starijih muškaraca.

Od početka ove godine, do današnjeg dana, u našoj zemlji, ubijeno je osam žena starih 65 i više godina: Javorka (68) iz sela kod Vranja, Ljiljana S.(84) iz Paraćina, Slobodanka M. (94) iz Arilja, jer su ih ubili njihovi sinovi; Lucija T.(74) sa Zvezdare i Danica P.(80) iz Zemuna, jer su ih usmrtile njihove kćerke; Mira Š.(65) iz Rume i Zagorka S.(85) iz sela kod Mladenovca, koje su ubili njihovi unuci, kao i Hristina I.(81) devizna penzionerka iz sela kod Žabara, koju je ubio pljačkaš.

Sva ova ubistva, izuzev Hristininog, samo su posledica raspada sistema vrednosti koji smo imali, a novi nismo stvorili, i izostanak poštovanja onoga što bi trebalo da nam je sveto – poštovanja porodice.

Svi smo krivi za takvo stanje, počev od vaspitanja u samoj porodici, sistema obrazovanja, sistema zaštite žrtava nasilja, pa do medija koji plasiraju nasilne sadržaje…

U čemu su pogrešile te nesretne žene, koje danas nisu više sa nama? Što su o nasilju koje su i pre samog čina ubistva trpele, ćutale, prikrivale ga i opraštale u nadi da će ono prestati. Samo jedan od tih slučajeva je bio poznat sistemu zaštite. Da su one ili neko umesto njih prijavio nadležnima nasilje, možda bi one danas bile žive? Kako sistem da reaguje ako za nasilje i ne zna?

Zato poruka svim ženama a posebno starijim: Ne ćutite o nasilju koje trpite! Ne okrivljujte sebe za nasilje koje vam je učinjeno ili koje trpite i ne tražite opravdanje za počinioca! Za nasilje ne postoji opravdanje. Zatražite pomoć i prijavite ga jer time pomažete sebi a pomažete i nasilniku, vašem sinu/kćerki, unuku, partneru, vama bliskoj i dragoj osobi!

Svi smo u obavezi da prijavimo sumnju na nasilje, to je ne samo naša moralna građanska već i zakonska obaveza.

Posebno je velika odgovornost na zdravstvenim, socijalnim i svim drugim društvenim ustanovama, uključujući i organizacije civilnog društva, da preduzmu mere u cilju prevencije i brzog i efikasnog sprečavanja nasilja nad ostarelim ženama, a ne da čekaju da im se žrtve same obrate za pomoć.

Za dodatne informacije, možete se obratiti Udruženju Snaga prijateljstva – Amity na telefone: 011/66-90-122; 063/8-108-600 ili na mejl nada@amity-yu.org