Početna Magazin Godine Društvo Nasilje nad ženama u Srbiji u porastu

Nasilje nad ženama u Srbiji u porastu

Problem nasilja nad ženama u porodici aktuelizovan je poslednjih godina ali crne brojke ne jenjavaju. Na ovo podseća i Katarina Đorđević u svom tekstu za Politiku „Žrtve i saučesnici“:

„Samo u toku prvih deset meseci ove godine 45 žena smrtno je stradalo od ruke najbližeg svog – supruga, oca ili sina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Među žrtvama nasilja nalazi se osamdesetšestogodišnja majka koju je ubio sin u porodičnoj kući, dvadesetšestogodišnja devojka koju je ubio ljubomorni dečko, četrdesettrogodišnja žena i njena šestogodišnja devojčica kojima je presudio vanbračni partner žene, šezdesetjednogodišnja žena koju je ubio suprug…“

Ona podseća da nasilje koje dovede do ubistva traje mesecima i godinama, tokom kojih niko ne obraća pažnju na žrtvu. Trpljenje je uslovljeno brojnim razlozima, od ekonomskih, preko socijalnih i emotivnih, i žrtva iz tog kruga teško može sama.

Autorka podseća da „broj zakona, konvencija i propisa koje štite ženu od nasilja u porodici raste iz godine u godinu“, ali da „istovremeno raste i broj žena čiji likovi osvanu u čitulji“ – 2010. godine ubijeno je 20 žena, 2011. godine – 29, 2012. godine 32 žene, a 2013. do novembra čak 45.

U 2012. godini „samo su dve osobe kažnjene zatvorom od dve do pet godina zbog nasilja prema ženama, a sudije nisu izdale nijedan nalog za iseljenje nasilnika iz stana i useljenje žrtve u stan“. Od početka 2013 godine „253 žene i dece su spas pronašli u sigurnim kućama, a oko 3.000 žena okrenulo je broj Savetovališta protiv nasilja u porodici“.