Magazin Godine Zdravlje

Žene i godine (4): Ona je rizična. Ličite li na nju?

Dame koje odgovaraju ovde datom opisu, za svoje dobro starenje treba da imaju na umu sledećih pet preporuka koje će im pomoći da prate i održavaju svoje zdravlje…

Doktor Kevin MikLoklin je tokom svoje prakse shvatio da su mnoge starije žene zabrinute da ne dobiju kancer. Međutim, postoji više češćih zdravstvenih problema i bolesti koje onemogućavaju lepo starenje, i Penzin u ovom serijalu piše o njima:

Žena starija od 45 godina, sa porodičnom istorijom infarkta, moždanog udara ili dijabetesa, sa obimom struka većim od 90cm, spada u rizičnu grupu za dobijanje insulinske rezistencije o kojoj smo pisali u prethodnim nastavcima ovog serijala.

Dame koje odgovaraju ovom opisu, za svoje dobro starenje treba da imaju na umu sledećih pet tačaka:

  • Proveriti krvni pritisak. Hipertenzija je jedan od najranijih simptoma insulinske rezistencije i glavni faktor rizika za vaskularne bolesti.
  • Proveriti masti u krvi. Važno je proveriti ukupan holesterol, LDL i HDL holesterol, kao i trigliceride.
  • Proveriti fibrinogen. Kako raste nivo zapaljenja, tako raste i nivo fibrinogena što je povezano sa većim rizikom od zgrušavanja.
  • Redovna provera šećera u krvi. Ako se primeti trend rasta nivoa šećera u krvi, čak iako je u granicama normale, to može biti znak nevolje.
  • Proverite nivoe C-reaktivnog proteina. Ovo je test krvi koji meri nivo upale u telu. Ako je nivo povišen, on direktno povećava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija