Početna Magazin Godine Dekubitus (4): Prevencija dekubitusa – pomeranje, dušeci, jastuci, navlake

Dekubitus (4): Prevencija dekubitusa – pomeranje, dušeci, jastuci, navlake

Okretanje i repozicioniranje zavisi od osobe do osobe, ali bi bilo dobro da pacijent koji je sposoban da se sam pokreće, menja poziciju na svakih 15 minuta.

Dekubitusi se uglavnom mogu sprečiti. Naravno, u prevenciji je veoma važna česta promena položaja, bez obzira da li osoba leži ili sedi. 
Okretanje i repozicioniranje zavisi od osobe do osobe, ali bi bilo dobro da pacijent koji je sposoban da se sam pokreće, menja poziciju na svakih 15 minuta.

Nepokretne osobe koje leže u krevetu treba okretati makar na dva sata, a one koje sede u invalidskim kolicima, makar na sat.

Treba voditi računa o pravilnom položaju tela. Konsultovati se sa lekarom da li može da se podigne uzglavlje kreveta. Bez obzira da li osoba sedi ili leži, treba izbegavati položaj upravan na kukove (90 stepeni), već ga ublažiti na nekih 30 stepeni. Postaviti jastuk ispod listova kako bi se pete odvojile od dušeka. Postaviti jastuk između kolena.

Postoje specijalni dušeci koji smanjuju rizik od dekubitusa, kao i posebni jastuci za invalidska kolica. Tehnologija i za dekubituse ima nova rešenja sa dušecima ili specijalnim navlakama koje se automatski napumpavaju i ispumpavaju na određenim mestima kako bi promenili pritisak na telo. Klasičan, ali dobar način borbe protiv dekubitusa predstavljaju i navlake od ovčje kože.

Kada se nepokretna osoba pomera, trebalo bi je podizati, a ne vući (što je često neizvodljivo ako pomeranje vrši jedna osoba). Koža bolesnika mora biti čista i suva. Ako osoba pati od inkontinencije (nemogućnost kontrolisanja mokrenja), treba koristiti zaštitne kreme na delovima kože koje mogu doći u kontakt sa urinom ili fecesom. Često proveravati pacijenta i ne dozvoliti da izlučevine dugo ostanu neočišćene. Redovno proveravati stanje kože. Čaršavi moraju biti čisti i bez nabora koji bi mogli da nažuljaju. Voditi računa o dobroj ishrani.