Početna Magazin Godine Ekonomija 50.000 mladih u Srbiji na internetu zarađuje preko 2.000 evra mesečno

50.000 mladih u Srbiji na internetu zarađuje preko 2.000 evra mesečno

Frilenseri u Srbiji su uglavnom mladi i većina njih pripada “milenijumskoj generaciji”. Rođeni su posle 1980. godine, imaju završene fakultete i odlično barataju engleskim jezikom.

Najmanje 50.000 građana Srbije radi od kuće za prosečne prihode iznad 2.000 evra, odnosno oko šest puta više od prosečnog srpskog radnika, tvrde iz kompanije koja posreduje u ovakvim poslovima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Broj „slobodnjaka“ (frilensera) u 2012. godini povećao za oko 60 odsto u odnosu na 2011. godinu. I u pogledu zarada je Srbija među liderima. Sa prosečnom satnicom od 19,5 dolara, što je šest puta više od prosečne cene rada, zauzela je 12. mesto u svetu i peto u Evropi – kaže Četl Olsen, potpredsednik “Elance-a”, kompanije za zapošljavanje putem interneta:

– Najviše su bili plaćeni programeri i IT stručnjaci (prosečno 21,7 dolara po satu), a potom grafički dizajneri sa satnicom od 20,1 dolar.

– Frilenseri u Srbiji su uglavnom mladi i većina njih pripada “milenijumskoj generaciji”. Rođeni su posle 1980. godine, imaju završene fakultete i odlično barataju engleskim jezikom. Ipak, nema rodne ravnopravnosti jer su 90 odsto njih muškarci – dodaje Olsen.

Međutim, osim što je možda reč o PR tekstu (pitanje Penzina) te su brojke pomalo naduvane, postoji i druga važna strana medalje: 

– Njima nisu plaćeni doprinosi, nemaju zdravstveno osiguranje, a ne plaćaju ni državi porez. Uz sve to, niko ne može da ih kontroliše – kaže Boško Latković iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će se u izmenama Zakona o radu prvi put definisati i “rad od kuće”, odnosno “rad na daljinu”. Predlog je već unet i primenom novog zakona frilenseri će biti “legalizovani”, ali – ne zna se kada, pišu Novosti, a prenosi Kamatica.