Ombudsman pokrenuo kontrolu u domovima za stare

Ombudsman Zoran Pašalić pokrenuo je kontrolu u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare u Srbiji u kojima se pojavio koronavirus.

Zaštitnik građana je, u pojedinačnim aktima, zatražio da se hitno dostavi kompletna relevantna dokumentacija i odgovori na pitanja o okolnostima i merama zaštite zdravlja korisnika 20 ustanova socijalne zaštite i domova za stare u kojima je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Ovo su ustanove čiji su osnivači država Srbija i AP Vojvodina.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svakodnevno objavljuje na svojoj internet stranici informaciju o broju ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih u kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19.

Na osnovu toga je Zaštitnik građana, 22. aprila 2020. godine, zatražio da mu se u skladu sa zakonom i u što hitnijem roku, s obzirom na okolnosti proglašenog vanrednog stanja, dostavi dokumentacija i daju odgovori na pitanja.

Zaštitnik građana nema nadležnosti i ovlašćenja da kontroliše rad privatnih domova za stare. Zato je pozvao Ministarstvo za rad da izvrši neposredan nadzor u sedam privatnih domova za stare u kojima je zabeležena pojava koronavirusa.

Ministarstvo za rad bi trebalo da utvrdi sve relevantne činjenice. U zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta, Ministarstvo bi trebalo da naloži mere u okviru svojih nadležnosti. O svemu tome bi, uz dostavljanje kompletne relevantne dokumentacije, na kraju trebalo da obavesti Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana će, nakon dostavljanja odgovora, odlučiti o daljem toku postupka i potrebi donošenja mera iz nadležnosti ovog organa.

Izvor: Ombudsman
Fotografijarawpixel.com

Podsećamo:

  • U Srbiji, zaključno sa 20. aprilom 2020. godine bilo registrovano 587 osoba koje su zaražene koronavirusom u domovima za stare – privatnim i državnim, kao i u ustanovama socijalne zaštite.
    V: Broj zaraženih koronavirusom u domovima za stare
  • Direktor Gerontološkog centra u Nišu Milan S. se tereti za krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti. Određen mu je pitvor.
    V: Koronavirus u domovima za stare u Nišu