Najmanje 27 zaraženih koronavirusom u domu za stare

Najmanje je 27 zaraženih koronavirusom u Domu za stare u Smederevu. Čekaju se rezultati za još 57 osoba.

U Domu za stare u Smederevu, zaključno sa 9. aprilom 2020. godine, registrovano je 27 zaraženih osoba. Čekaju se rezultati za još 57 osoba, kako korisnika Doma, tako i zaposlenih.

U ovom domu za stare boravi 150 osoba starosti između 70 i 80 godina. U Domu za stare u smederevu borave i osobe sa teškim hroničnim bolestima. Dom zapošljava 50 ljudi.

Do sada je dvoje ljudi preminulo.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović je potvrdila agenciji Tanjug da je za sada registrovano 27 pozitivnih na COVID-19.

„U toku je i dalje uzorkovanje briseva koje traje od pre par dana, od korisnika Doma i zaposlenih koji su bili u kontaktu sa prvim zaraženim osobama. Do sada je urađena dezinfekcija objekta, preduzeta je izolacija korisnika“, rekla je Ana Jovanović.

Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva kaže da su 11. aprila su potvrđena 24 slučaja zaraženih. Od njih je 11 hospitalizovano, a 13 – sa lakšom kliničkom slikom je ostalo u Domu.

„Preduzete su sve mere, određena je izolacija. U izolaciji u Domu je 38 radnika sa štićenicima. Primenjuju se sve mere dezinfekcije i zaštite kako korisnika Doma, tako i zaposlenih u Domu. Imaju dovoljno dezinfekcionih sredstava, skafandera, rukavica, maski, vizira, lekova, hrane…“, rekla je gradonačelnica Smedereva.

Jasna Avramović je rekla da se još radi na tome da se utvrdi ko je nulti pacijent. Tvrdi da je epidemija lokalizovana.

„Lokalizovali smo žarište, nije rasejano po Smederevu, gde od početka epidemije do sada, ako se isključe registrovani u Domu, ima sedam osoba“, rekla je gradonačelnica.

Izvor: Tanjug

Podsećamo:

Ministar za rad Zoran Đorđević zabranio je, 13. marta, posete domovima za stare zbog koronavirusa. V: Zbog koronavirusa, zabranjene posete domovima za stare