Koronavirus u domovima za stare u Nišu

Zabeleženi su novi slučajevi koronavirusa u domovima za stare u Nišu – kako u Gerontološkom centru, tako i u privatnom domu za stare. Uhapšen direktor Gerontološkog centra negira krivicu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za nišavski i toplički okrug, kaže da je krizna situacija u Nišu i okolini nastala pre svega zbog problema sa Gerontološkim centrom u Nišu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Imamo 140 pozitivnih među štićenicima i četiri među zaposlenim. Ostalih 77 su negativni, to su radnici koji će raditi svoj posao. Ceo Gerontološki centar je u izolaciji sa negativnim štićenicima i 77 radnika koji rade“, naglasio je Tiodorović.

„Svi oboleli su trenutno dobro. Nažalost, dva korisnika Gerontološkog centra u Nišu preminula su pre nego što je u toj ustanovi potvrđeno prisustvo virusa. Reč je o starijim osobama sa hroničnim bolestima“, rekao je Tiodorović.

Može li se označiti krivac?

Kako je došlo do inicijalnog unosa koronavirusa u dom za stare, nije do kraja poznato. Navodno je došlo do više propusta za koje se tereti direktor ove ustanove.

Kako piše Blic, direktor ustanove M. S. navodno nije blagovremeno obavestio nadležne kada je dobio informaciju o potvrđenom virusu kod korisnika doma.

Nakon toga, iako je znao da u domu ima obolelih, direktor navodno nije ni zabranio posete.

Pored toga, direktor ove ustanove nije ograničio ni kolektivni ručak korisnika. Zbog toga se virus dodatno proširio u ustanovi.

Direktor Gerontološkog centra u Nišu Milan S. (47) negirao je krivicu na saslušanju u Višem tužilaštvu u Nišu. Saslušanje je održano kasno 14. aprila nakon čega mu je sud odredio pritvor.

On se tereti za krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti, kaže Boris Radonjić, portparol tužilaštva.

Optuženom je određen pritvor do 30 dana. Pritvor mu je određen zbog okolnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svedoke koje je potrebno ispitati. Pored toga, za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana je kazna zatvora preko 10 godina. Usled težine posledica ovog dela, javnost se uznemirila te to može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka, precizirao je portparol tužilaštva.

Koronavirus i u privatnom domu za stare

U privatnom domu za stare „Eskulap“ u Nišu, u kojem je proteklih dana koronavirus potvrđen kod dvoje zaposlenih, ta bolest je danas potvrđena kod 30 korisnika i tri radnika, izjavio je epidemilog Branislav Tiodorović.

Izvori: Beta, 021, Nova, Blic

Podsećamo:

Najmanje je 27 zaraženih koronavirusom u Domu za stare u Smederevu. Čekaju se rezultati za još 57 osoba. V: Najmanje 27 zaraženih koronavirusom u domu za stare

Ministar za rad Zoran Đorđević zabranio je, 13. marta, posete domovima za stare zbog koronavirusa. V: Zbog koronavirusa, zabranjene posete domovima za stare