Zagađenje vazduha u Srbiji – preporuke Batuta, pokretanje kontrole samouprava

Povodom zagađenja vazduha u Srbiji, Institut za javno zdravlje Batut je izdao preporuke građanima. Zaštitnik građana je pokrenuo proces kontrole lokalnih samouprava nakon što se nadležno ministarstvo oglušilo na poziv za sprovođenje konkretnih mera.

Zagađenje vazduha u Srbiji –
Preporuke Batuta za zaštitu zdravlja

Povodom zagađenja vazduha u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je preporuke građanima za zaštitu zdravlja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prvo, objašnjenje…

Institut „Batut“ je, pre davanja konkretnih preporuka, dao objašnjenje:

„Trenutno urbano aerozagađenje u našoj zemlji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice). Beleži se variranje koncentracija čestica u toku dana u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja. Ove koncentarcije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period. Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu. Navedeni atmosferski uslovi su najčešći u ranim jutarnjim časovima i uveče.“

Na sajtu Instituta „Batut“, navode se i sledeći uzroci zagađenja vazduha u Srbiji:

„Uzroci aerozagađenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenja i dr.“

Zatim, preporuke Instituta za javno zdravlje

Institut za javno zdravlje Batut, u vezi sa stanjem vazduha u Srbiji, preporučuje da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

U osetljive osobe se ubrajaju osobe sa hroničnim oboljenjima (respiratorna, kardiovaskularna oboljenja), mala deca i starije osobe.

Kada je u pitanju zdravo stanovništvo, preporučuje se da se fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom u danima povećanog zagađenja.

Institut za javno zdravlje Srbije Batut, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, apeluje da nema potrebe za panikom.

Zagađenje vazduha u Srbiji –
Pokretanje kontrole samouprava

Institucija Zaštitnika građana pokrenula je, 14. januara 2020, postupak kontrole šest jedinica lokalne samouprave zbog prekomerne zagađenosti vazduha u Srbiji.

Proces kontrole pokrenut je u gradovima Beogradu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Užicu i opštini Kosjerić.

Ove samouprave dužne su da u roku od 15 dana dostave obaveštenja o činjenicama i okolnostima koje se tiču zagađenja vazduha.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da je proces kontrole jedinica lokalne samouprave pokrenut:

„nakon pokrenutog postupka kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine zbog prekomerne zagađenosti vazduha koja pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava u Srbiji u toku 2018. i 2019. godine, kao i činjenice da Ministarstvo zaštite životne sredine i drugi nadležni državni organi nisu u tom vremenskom periodu preduzeli niti sproveli nijednu konkretnu meru.“

Izvori: IZJZS Batut, Zaštitnik građana
Fotografija: Rosalind Pach za Unsplash

Podsećamo na vest:

Mogli bi vas zanimati tekstovi: