Zagađenje vazduha u Srbiji krajem oktobra 2019.

Epizoda velikog zagađenja vazduha u Srbiji trebalo bi da je prošla. Stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine očekuju period kvalitetnijeg vazduha.

Načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha iz Agencije za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže da je situacija sa zagađenjem vazduha znatno povoljnija nego prethodnih dana.

Prethodnih dana su koncentracije suspendovanih čestica PM-10 i PM-2,5 mikrona bile enormno visoke širom Srbije. Međutim, vazduh je još uvek jako zagađen u beogradskim opštinama Novi Beograd i Stari grad, kao i u Kosjeriću i Starčevu kod Pančeva.

„Jako zagađen“ je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri Agencije za zaštitu životne sredine.

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Jovanović je za RTS objasnio da je zbog promenjene meteorološke situacije smanjena količina suspendovanih čestica.

Umesto preko 100 i 150 mikrograma, na stanici na „Mostaru“ u centru Beograda, koncentracija je ispod 30 mikrograma.

U Rumenačkoj ulici u Novom Sadu gde je 28. oktobra izmereno iznad 400 mikrograma, rano ujutru 29. oktobra je ispod 30. U čitavoj severnoj Srbiji je tokom noći došlo do smanjenja suspendovanih čestica.

U drugim delovima Srbije nema promene, a zagađenje se i dalje beleži u Nišu, Boru, Valjevu i Kosjeriću.

Situacija u Valjevu je bolja nego juče, ali je koncentracija čestica PM-10 i dalje visoka.

Deca, stari i osetljive osobe – najugroženiji

Kada je vazduh „jako zagađen“, zdravstvene tegobe se mogu javiti kod svih građana. Međutim, kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu se javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego kod ostalih.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem. Ove aktivnosti treba obavljati u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale građane jeste da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima na otvorenom.

Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, ali PM-10 čestice prodiru i kroz njih.

Izvor: RTS
FotografijaSenka Avalskog tornja (Serbia.com)

Podsećamo na tekstove: