Početna Magazin Godine Zdravlje Zagađenje vazduha

Zagađenje vazduha

Zagađenje vazduha

Zagađen vazduh je onaj koji stvara osetne, ali i neprimetne probleme živim bićima, usled hemisjkih, bioloških ili drugih materija i čestica koje nosi sa sobom.

Iako većina ljudi danas podrazumeva da je „normalno“ udisati zagađen vazduh jer se od njega „ne može pobeći“, i smatra da je to prihvatljiva cena razvoja, možda nije loše s vremena na vreme zapitati se da li razvoj u 21. veku treba da ima iste efekte kao onaj u 18. ili 19. veku? Zagađen vazduh je onaj koji stvara osetne, ali i neprimetne probleme živim bićima, usled hemisjkih, bioloških ili drugih čestica koje nosi sa sobom. Pored opštepoznatih izvora zagađenja vazduha usled sagorevanja čvrstih i tečnih goriva, postoje i brojni drugi izvori koji emituju štetne materije u atmosferu.

Ne treba zaboraviti i da mi sami u velikoj meri možemo da utičemo na kvalitet vazduha u svom neposrednom okruženju – u svojim domovima. Izvori zagađanje mogu biti razne peći, prašina, hemikalije za održavanje higijene, razni lepkovi i lakovi, cigarete, itd.

Istraživanja u Americi pokazala su da zagađenja u domovima iz navedenih izvora može biti čak 100 puta veće nego što je u spoljašnjem okruženju tog istog doma.

Na fotografiji je prikazan satelitski snimak oblaka peska iz Sahare koji povremeno stiže u skoro sve krajeve Evrope, a koji se u Srbiji tumači kao bezbedan, dok, na primer, u Britaniji, država ponekad proglašava i najviši stepen zagađenja vazduha.