Početna Magazin Godine Zdravlje Zagađenje vazduha

Zagađenje vazduha

Zagađenje vazduha

Zagađen vazduh je onaj koji stvara osetne, ali i neprimetne probleme živim bićima, usled hemisjkih, bioloških ili drugih materija i čestica koje nosi sa sobom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Iako većina ljudi danas podrazumeva da je „normalno“ udisati zagađen vazduh jer se od njega „ne može pobeći“, i smatra da je to prihvatljiva cena razvoja, možda nije loše s vremena na vreme zapitati se da li razvoj u 21. veku treba da ima iste efekte kao onaj u 18. ili 19. veku? Zagađen vazduh je onaj koji stvara osetne, ali i neprimetne probleme živim bićima, usled hemisjkih, bioloških ili drugih čestica koje nosi sa sobom. Pored opštepoznatih izvora zagađenja vazduha usled sagorevanja čvrstih i tečnih goriva, postoje i brojni drugi izvori koji emituju štetne materije u atmosferu.

Ne treba zaboraviti i da mi sami u velikoj meri možemo da utičemo na kvalitet vazduha u svom neposrednom okruženju – u svojim domovima. Izvori zagađanje mogu biti razne peći, prašina, hemikalije za održavanje higijene, razni lepkovi i lakovi, cigarete, itd.

Istraživanja u Americi pokazala su da zagađenja u domovima iz navedenih izvora može biti čak 100 puta veće nego što je u spoljašnjem okruženju tog istog doma.

Na fotografiji je prikazan satelitski snimak oblaka peska iz Sahare koji povremeno stiže u skoro sve krajeve Evrope, a koji se u Srbiji tumači kao bezbedan, dok, na primer, u Britaniji, država ponekad proglašava i najviši stepen zagađenja vazduha.