Magazin Godine Zdravlje

Za dobar metabolizam potreban je dobar san

Poremećaj ciklusa spavanja jasno je povezan sa lošim metaboličkim zdravljem, povećanjem učestalosti hroničnih bolesti i prerane smrtnosti. 

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu The Lancet: Diabetes & Endocrinology, zaključeno je da bi trebalo obezbediti dobar san kada je u pitanju prevencija i čak tretman metaboličkih poremećaja kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2.

“Dobar metabolizam u velikoj meri zavisi, pored genetske dispozicije, od ponašanja kao npr. navika u ishrani i fizičke aktivnosti”, pišu Sebastjan Šmit sa Univerziteta u Libeku i njegove kolege. “U poslednjih nekoliko godina, sve više se dokazuje da nedostatak sna (…) predstavlja dodatni faktor ponašanja koji negativno utiče na metaboličko zdravlje.”

Poremećaj ciklusa spavanja jasno je povezan sa lošim metaboličkim zdravljem, povećanjem učestalosti hroničnih bolesti i prerane smrtnosti. Eksperimentalna istraživanja počinju da ukazuju na to da postoji uzročna veza između nedostatka sna i sposobnosti organizma da metaboliše glukozu, kontroliše unos hrane i održi energetsku (kalorijsku) ravnotežu.

Promene u endokrinoj aktivnosti izgleda da su ključni posrednici kod neželjenih metaboličkih uticaja nedostatka sna, putem povećanja apetita, što dovodi do viška unosa kalorija. “Ovi rezultati otvaraju nove puteve u borbi protiv današnje epidemije metaboličkog sindroma i srodnih bolesti.“

“Sadašnje i buduće studije pokazaće da li intervencije kojima se dužina i kvalitet sna povećava mogu sprečiti ili čak preokrenuti štetne metaboličke osobine”, kažu autori. Procenjuju, međutim, da već ima dovoljno dokaza koji treba da podstaknu zdravstvene radnike da motivišu svoje pacijente da dobro odspavaju. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija