Vrhovni sud Grčke preinačio odluku – Ukidanje dodataka je po Ustavu

Vrhovni upravni sud u Grčkoj preinačio je prethodnu odluku i presudio je da je ukidanje bonusa za državne službenike, od strane bivše koalicijske vlade premijera Antonisa Samarasa i Evangelosa Venizelosa, bilo ustavno.

Prošle sedmice, Državni savet, najviši upravni sud u Grčkoj, preinačio je sudsku odluku kojom je odlučeno da je zakon iz 2012. godine kojim je ukinut bonus koji se državnim službenicima ove zemlje isplaćivao za Božić, Uskrs i letnje odmore – neustavan.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dodaci – sastavni deo godišnjih prihoda zaposlenih i penzionera

Decenijama su zaposleni u grčkom privatnom i javnom sektoru primali dodatke na platu za Božić, Uskrs i letnje odmore. Ti dodaci su bili uračunati u cenu rada i bili sastavni deo godišnjeg prihoda zaposlenih. Bonusi su dostizali iznose jednake 13. i 14. mesečnoj plati svake godine – mesečna plata se dobijala za Božić, a po pola mesečnog iznosa se isplaćivalo radnicima za Uskrs i za letnji odmor.

Isto se primenjivalo i na penzije.

Ukidanje ovih dodataka u javnom sektoru usvojeno je kao deo grčkih obaveza prema stranim poveriocima u sklopu mera sa spasavanje od ekonomske krize i stupilo je na snagu 1. januara 2013. godine.

Sud je prvo presudio da je ukidanje neustavno

Krajem decembra 2018. godine, doneta je bila presuda da su ta smanjenja predstavljala kršenje ustava Grčke. Presuda je usledila nakon masovnih parnica koje su pokrenule hiljade državnih službenika koji su tada tražili retroaktivna plaćanja dodataka.

Obrazloženje suda u to vreme bilo je da se ukidanjem dodataka krše dva člana grčkog ustava koji se odnose na principe jednakosti i proporcionalnosti. U obrazloženju prethodne odluke naglašeno je da su ovi dodaci povezani sa povećanim troškovima zaposlenih tokom praznika i letnjih godišnjih odmora, bez obzira na visinu zarade zaposlenog.

Ipak, zakon o ukidanju dodataka – ustavan

Većina sudija na plenarnoj sednici održanoj 17. maja 2019. godine utvrdila je ne samo da državni službenici nemaju prava na retroaktivnu isplatu, kako je glasila prethodna sudska odluka, već i da je zakon na osnovu kog su zasnovana smanjenja primanja – ustavan.

Ova odluka bi mogla da utiče na sadašnje izdatke koje plaća vlada kao i na one koji su planirani u budućnosti a koji se tiču svih državnih službenika, uključujući i zaposlene u opštinskim službama.

Sudska odluka doneta je tokom veoma napete sednice koja se održavala iza zatvorenih vrata, preneli su grčki mediji anonimne sudske izvore.

Sudija koja je na sednici tvrdila da su smanjenja neustavna obrazlagala je svoju tvrdnju time što prestanak isplaćivanja dodataka ne može biti opravdan čak ni kao deo šireg programa fiskalnog prilagođavanja merama koje imaju za cilj osiguravanje oporavka grčke ekonomijei sređivanje javnih finansija, jer je to bio neophodan, ali ne i dovoljan uslov za presudu da su smanjenja ustavna.

Izvori: ekathimerini, In.gr
Fotografija: Atina,
Alexandra zaUnsplash

Podsećamo na članke: