Vikend u Srbiji – bez zaključavanja, ali i bez kupovine

Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa doneo je 5. marta odluku da za vikend 6-7. marta bude zabranjen rad većini preduzeća. Radno vreme za vikend onih objekata koji rade je izmenjen.

Od subote, 6. marta u podne do ponedeljka, 8. marta u 6 ujutru biće zatvoreno sve osim prehrambenih radnji, pumpi, cvećara, apoteka i dostava hrane.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je posle sednice Kriznog štaba da bi dugotrajno zaključavanje bila „teža opcija“ za Srbiju. Smatra da su donesene mere „rešenje za sada“.

„Zatvaranja su neophodna, ali ne sme sve da se svede na njih, jer se onda vrtimo u krug. Dugotrajno zaključavanje bi bilo teža opcija“, rekao je Kon.

Radno vreme za vikend

U periodu od podneva 6. marta do 6 ujutru 8. marta moći će da rade apoteke i benzinske pumpe bez ograničenja radnog vremena. U istom periodu mogu da rade i prodavnice prehrambene robe ali do 21 čas.

Privatne zdravstvene ustanove, laboratorije, veterinarske ambulante i stomatološke ordinacije mogu da rade i nakon podneva 6. marta.

Od ustanova kulture, Samo pozorišta mogu da rade od ustanova kulture. Njihovo radno vreme je ograničeno do 21 sat.

Sportski događaji koji su već zakazani moći će da se održe, ali bez prisustva publike.

Dostava hrane biće moguća 24 sata dnevno. Šalter prodaja hrane i pića biće zabranjena na teritoriji čitave Srbije nakon podneva 6. marta do 8. marta ujutru.

Od ponedeljka, 8. marta, sve će raditi kao i obično, sa uobičajenim radnim vremenom.

Vakcinacija bez prekida

Građani Srbije moraju da nastave da se vakcinišu, kaže dr Kon.

„Vakcinisani građani povećavaju barijeru imunuteta. Tako treba da nastavimo, jer je vakcinacija jedini put.“

Vakcinacija protiv koronavirusa odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu. Restriktivne mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije. Ovo je naglašeno u saopštenju Vlade Srbije koja je usvojila mere koje je predložio Krizni štab.

Sledeća sednica Kriznog štaba zakazana je za utorak, 9. mart.

Izvor: Beta
FotografijaMarko Nikolajević za Penzin.rs

Podsećamo da je nekim građanima Srbije zabranjeno kretanje već godinu dana: