Slovenija danas – manje žena nego muškaraca

Slovenija danas ima manje žena nego muškaraca. Ovo je po prvi put zabeleženo u 160 godina koliko se statistički prati stanovništvo ove zemlje.

U Evropskoj uniji nema mnogo država u kojima je muškaraca više od žena. Jedna od tih država je danas i Slovenija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako je povodom Međunarodnog dana žena 8. marta objavio statistički zavod ove zemlje, u Sloveniji živi 1.045.000 žena. To je 49,8 odsto celokupnog stanovništva.

Ovo su podaci za 2019. godinu. Te godine je po prvi put u 160 godina otkako se statistički obrađuje struktura stanovništva Slovenije zabeleženo da je broj žena manji od broja muškaraca.

Manje žena nego muškaraca u Evropskoj uniji imaju i Luksemburg, Malta i Švedska.

Podsećamo da u Srbiji ima više žena. Prema podacima srpskog Republičkog zavoda za statistiku, za istu 2019. godinu, u našoj zemlji živi oko 3.570.000 žena. Muškaraca je oko 3.390.000.

Struktura ženskog stanovništva Slovenije

Slovenke su, statistički gledano, mlađe od Slovenaca. Prosečna starost žene u Sloveniji je 45,1 godinu.

Devojčice koje su rođene u ovoj alpskoj zemlji 2019. godine mogu očekivati da će dočekati 84,2 godine života. Sa druge strane, uz sadašnje životne prilike, dečaci rođeni iste godine mogu da očekuju da će živeti 5,7 godina života manje.

U Sloveniji, 29 odsto žena su u penziji. Među ženskim delom stanovništva ove zemlje 39 posto je zaposlenih.

Na vodećim mestima u privredi Slovenke su još uvek u manjini u odnosu na njihove sunarodnike muškog pola. Godine 2019. bilo je 40 odsto žena na rukovodećim položajima. To je, ipak, još uvek veoma dobar rezultat u okvirima Evropske unije (samim tim i sveta). Naime, po broju menadžerki Slovenke se nalaze samo iza Letonki, Poljakinja i Šveđanki.

Slovenke su, prema saopštenju državnog statističkog zavoda Slovenije na visokom mestu u Evropskoj uniji i po obrazovanosti.

Izvor: Politika
Fotografija: George Bakos sa Unsplash