Vakcinacija u Srbiji teče odlično – kažu i stranci

Dobra vest je da vakcinacija u Srbiji teče odlično. Na drugom smo mestu u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika. Javnost u Srbiji se ipak uzbunila jer stižu vesti da se u Srbiji, iako svi njeni građani nisu ni vakcinisani, a kamoli revakcinisani, vakcinišu i strani državljani.

Na Sajam stigao i Fajzer

Do sada je masovnoj imunizaciji u Srbiji pribeglo skoro pola miliona ljudi. Naša država još uvek drži drugo mesto u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pored kineske i ruske vakcine, na Beogradski sajam je stigla i Fajzerova vakcina. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević kaže da sve protiče u najboljem redu. On dodaje da od danas, 3. februara, građani imaju mogućnost da se vakcinišu Fajzer-Biontek vakcinom.

Više od 90.000 poziva beogradskim kol-centrima

Kako je Penzin već izveštavao, u beogradskim kol-centrima se osobama starijim od 65 godina pruža pomoć oko prijave za vakcinaciju i prevoza do mesta imunizacije.

Ovi kol centri su do sada ostvarili više od 90.000 poziva, dok je više od 30.000 osoba prijavljeno za vakcinaciju.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević ističe da je više od 1.500 Beograđana prevezeno do mesta imunizacije. Takođe, nepokretnim osobama je omogućeno da vakcinu prime u svojim domovima.

Do ovoga je došlo u saradnji sa domovima zdravlja i službom kućne nege. Pružanje podrške najstarijima, kao i korisnicima usluge „Pomoć u kući“, obezbedile su i gerontodomaćice.

Vakcinisanje stranih državljana?

Vakcinisanje stranih državljana u Srbiji je tema koja se nedavno otvorila. Uglavnom mediji iz regiona rasvetljavaju ovo pitanje, dok iz domaćih institucija nema odgovora.

Hrvatska književnica Vedrana Rudan je u svojoj objavi na društvenim mrežama podelila sa javnošću da se vakcinisala u Srbiji.

Skopski mediji izveštavaju da je vakcinisanje u Srbiji dostupno i građanima Severne Makedonije. Po njihovim navodima, Makedonci su vakcinu protiv koronavirusa dobijali u Vranju.

Kako javljaju crnogorski mediji, primanje vakcine u Srbiji je bilo moguće i za crnogorske državljane uz prethodnu novčanu nadoknadu.

Pisanje crnogorskih medija je demantovano iz Instituta „Batut“.

Pitanje oko vakcinacije ostalih stranih državljana ostaje nejasno javnosti, jer odgovor iz Instituta nije još stigao.

Po najnovijim informacijama, da bi stranci mogli da se prijave za vakcinaciju preko portala e-Uprava u Srbiji, dovoljno je da imaju srpski broj mobilnog telefona. Ovo je 3. februara objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN, a preneo list Danas.

Izvori: Politika, Beoinfo, Beta
FotografijaThirdman sa Pexels