Kobasicijada u Turiji – i 2021.

Glas o turijskoj kobasici, najdužoj kobasici na svetu, čuo se širom sveta. Kobasicijada u Turiji biće održana i 2021. godine, ali izmenjena, u skladu sa epidemiološkom situacijom. Ove godine ima i humanitarni karakter.

Selo Turija, kod Srbobrana, u Bačkoj, i 2021. godine će organizovati Kobasicijadu. Kako se navodi na zvaničnom sajtu ove manifestacije, turijska Kobasicijada je jedan od najvećih gastro-turističkih događaja u tom delu Srbije. Svake godine u februaru, zahvaljujući ovoj manifestaciji, u malom bačkom selu tokom tri dana okupi se više od 20.000 gostiju.

Kobasicijada će se održati i ove godine, 37. put, poslednjeg vikenda u februaru. Razlikovaće se od prethodnih zbog epidemije koronavirusa. Kako kažu organizatori, neće biti ulične prodaje, niti programa na bini.

Organizatori su najavili da će biti, uz poštovanje epidemioloških mera, priređeno tradicionalno takmičenje u pravljenju kobasica. Zbog epidemiološke situacije, takmičenje će se organizovati samo u granicama opštine Srbobran.

Najveća kobasica na svetu

Organizatori nameravaju da upriliče obaranje svetskog rekorda. Turijci, naime, žele da ponovo obore sopstveni rekord i naprave najveću konasicu na svetu. Trebalo bi da bude duža od dva kilometara.

Najveća kobasica na svetu 2021. godine, koja bi trebalo da bude dugačka tačno 2.037 metara, biće poklonjena u humanitarne svrhe.

Sredstva od kotizacije biće uplaćena za pomoć porodici Kišutcai čija je kuća izgorela u požaru.

Kobasicijadu organizuje istoimeno udruženje građana. Pokrovitelj je, i ove godine, Opština Srbobran.

Izvor: Kobasicijada

Podsećamo: