Počinje masovna vakcinacija građana Srbije

U Srbiji je u 11 časova 19. januara počela masovna vakcinacija građana kineskom Sinofarm vakcinom. Najavljena je (dalja) nabavka i drugih vakcina.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je najavio da 19. januara počinje masovna vakcinacija građana Srbije kineskom „Sinofarm“ vakcinom.

Kako je rekao na sednici kojom je predsedavao u Palati Srbije, da bi se pokrenula masovna vakcinacija, čekalo se da Srbija dobije veću količinu vakcina.

Vučić je najavio i da bi 19. ili 20. januara trebalo da dobijemo 250.000 doza ruske „Sputnjik V“ vakcine. Od tog broja, 200.000 je prva doza, a 50.000 druga. Naime, jedino kod ruske vakcine prva i druga doza su različite.

Najavio je i potpisivanje trilateralnog ugovora sa Poljskom i kompanijom „AstraZeneka“. Na osnovu tog ugovora bi trebalo da, preko Varšave, dobijemo 800.000 doza vakcine te britanske farmaceutske kuće.

„Srbija je donirala dva miliona evra za vakcine. Čini mi se da smo ne malim delom učestvovali u podršci pravljenju leka za izlazak iz krize. Prvi smo iz regiona uplatili novac za COVAX program, specijalizovan program u okviru EU. Preko njega bi trebalo od Unije da dobijemo značajne količine vakcina, koje još nismo dobili“, rekao je Vučić.

Plan vakcinacije

Kako je naglasio Aleksandar Vučić, važno je da se što pre vakcinišu zaposleni u prosveti, MUP-u i vojsci, ali i zaposleni u pojedinim javnim preduzećima.

Prosvetne radnike je važno vakcinisati što pre, jer deca sa kojima dolaze u kontakt nemaju simptome, ali nastavnici mogu biti ugroženi. Policajci su ti koji rade na ulicama, koji su u kontaktu sa ljudima, kao i vojnici. Kada su u pitanju zaposleni u javnim preduzećima, pre svega treba da se vakcinišu poštari koji nose penzije starijima.

Vučić je naglasio da vakcinaciju treba što pre završiti i u gerontološkim centrima. Naveo je primer jednog doma za stare u Šapcu u kome je, posle Nove godine, od 118 korisnika 79 zaraženo koronavirusom. Vučić kaže da zahvaljujući vakcini nemamo umrle u tom domu jer su stvorili antitela.

Trenutno je u Srbiji, kako je navela premijerka Ana Brnabić, 351.000 građana Srbije prijavljeno za vakcinaciju. Od tog broja, 67 odsto građana je starije od 50 godina.

Podsećamo:

Sistem za prijavu i praćenje imunizacije

Za vakcinaciju će biti potrebno dosta medicinskog osoblja. Jedan tim, sastavljen od jednog lekara i dva medicinska radnika, može da da 75 vakcina za pet sati.

„Što se tiče tempa vakcinacije, postoje različite procene, ali sve što je preko 10 hiljada na dnevnom nivou, to bi bilo izvanredno“, rekao je Vučić. Srbija bi, dodaje, prema nekim procenama, „mogla da vakciniše i 30 hiljada građana dnevno“.

Na sednici Operativnog tima za vakcinaciju i državnog vrha predstavljen je najmoderniji Sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije. Ovaj sistem, kako tvrde, u svakom trenutku prati ceo proces od nabavke vakcina do vakcinacije. Pomoću njega, za svakog ko se vakciniše zna se koju vakcinu je primio, kada i gde je vakcinisan.

Masovna vakcinacija

Masovna vakcinacija građana Srbije počela je u 11 časova, 19. januara. Ona se trenutno vrši na dva punkta – na Beogradskom sajmu i na Institutu Torlak.

Ilustracija: rawpixel.com

Podsećamo i na vest: