Proces elektronske prijave za vakcinu protiv koronavirusa

Građani Srbije od 11. januara mogu da se prijave za vakcinu protiv koronavirusa popunjavanjem jednostavnog upitnika na portalu E-uprave. Prijava će, za par dana, biti moguća i putem Kontakt-centra.

Prijave za vakcinisanje protiv koronavirusa mogu se podneti od 11. januara 2021. godine na portalu E-uprave. Sistem elektronske prijave uspostavljen je u saradnji sa Kancelarijom za informacionu tehnologiju i E-upravu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Premijarka Ana Brnabić je navela da će od četvrtka, 14. januara, građani moći da se prijave za vakcinaciju i putem Kontakt-centra. Napomenula je da tokom prijave građani imaju mogućnost da izaberu kojom od odobrenih vakcina žele da se vakcinišu. Na taj način, objašnjava Brnabić, biće omogućeno da se svi ti brojevi uključe u plan masovne vakcinacije.

Premijerka je, tom prilikom, izjavila da Srbija „u ovom trenutku ima dogovore sa različitim proizvođačima za ukupno osam miliona vakcina protiv koronavirusa, odnosno za vakcinisanje četiri miliona ljudi“. (Za vakcinisanje jedne osobe su potrebne dve doze.)

U Srbji se, trenutno, upotrebljavaju dve vakcine: „Fajzer-Biontek“ i „Sputnjik V“. Odobrene su „Sinofarm“, „Moderna“ i „Astra Zeneka“, ali one još uvek nisu dostupne u našoj zemlji.

Proces prijave za vakcinu protiv koronavirusa na portalu E-uprave

Na portalu E-uprava potrebno je kliknuti na obeleženo polje „Pokreni uslugu“. Na taj način se otvara obrazac koji treba popuniti unošenjem traženih podataka.

Unose se osnovni podaci – matični broj (JMBG), ime i prezime, adresa elektronske pošte i broj mobilnog telefona. Postoji i polje za fiksni telefon, ali taj podatak nije obavezan.

Nije potrebno uneti adresu stanovanja, ali je neophodno odabrati opštinu na kojoj građanin želi da primi vakcinu.

Nakon što se popune osnovni podaci, potrebno je izjasniti se o tome da li je osoba zainteresovana za bilo koji tip vakcine koji je u upotrebi u Srbiji ili želi da primi određenu vakcinu. Moguće je odabrati bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva. Može se izabrati bilo koja ili vakcina više željenih proizvođača.

Poslednje pitanje u obrascu odnosi se na to da li osoba ima neke zdravstvene probleme zbog kojih ne može da napusti mesto stanovanja.

Kada se formular popuni, potrebno je dati saglasnost za obradu podataka Institutu za javno zdravlje „Batut“. Institut „Batut“ će odrediti datum i mesto vakcinacije osobi koja je popunjavanjem ovog formulara pokazala želju da bude vakcinisana protiv koronavirusa. Ovaj upitnik se može popuniti i za članove porodice.

O vremenu i mestu vakcinacije građani će biti obaveštavani putem imejla ili SMS poruke.

Izvor: B92
Fotografijafreepik.com

Podsećamo i na vesti: