USPVLS: Hoće li penzioneri izbore posmatrati sa strane ili?

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) objavilo je Saopštenje za javnost „Hoće li penzioneri izbore posmatrati sa strane ili?“ koje u ovom članku prenosimo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pred najavljene beogradske i vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, penzioneri i građani bez penzije su ponovo postali birački plen koje niko ništa ne pita, ali im se spremaju ponude. Švajcarska formula „plus plus“, minimalna garantovana penzija neinformisanim građanima deluju veomo primaljivo.

Stranke opozicije obećavaju povraćaj neisplaćeih penzija zbog njihovog smanjivanja od 2014. do 2018. godine.

Borba za glasove penzionerskih duša je proširena i na oko 250.000 građana koji nemaju penziju i nikakve druge prihode.

***

Lovci na glasove penzionera kojima će se dokopati vlasti i ličnog bogatstva, ignorišu stanje penzijskog sistema Srbije i odgovore na pitanja kada će penzionerima Srbije biti vraćena imovina, dostojanstvo, pravo da sa predstavnicima osiguranika većinski upravljaju Fondom PIO i ukinuta deiskriminacija jednog broja penzionera.

Pomenuta imovina se odnosi na oteto vlasništvo i upravljanje Fondom PIO, vlasničke udele u preduzećima koja su privatizovana od 1996. godine, neustavnu i nezakonitu privatizaciju banja i druge imovine Fonda i neisplaćene delove penzija zbog njihovog smanjenja od novembra 2014. do oktobra 2018. godine.

Diskriminacija se sprovodi prema poljoprivrednim i vojnim penzionerima i penzionerima koji su otišli u prevremenu starosnu penzija sa 40 godina staža a uvedeno im je doživotno umanjenje penzija.

Kupovna moć penzija je od oktobra 2012. do 31. decembra 2019. godine smanjivana zbog obustavljanja i nepotpunog usklađivanja sa rastom inflacije i rastom BDP ili zarada. Penzije su od 60 odsto prosečne plate pale na 45 odsto. Realna vrednost penzija iz 2012. godine dostignuta je tek početkom 2021. godine da bi zbog inflacije u 2021. godini ponovo značajno bila umanjena.

Dostojanstvo penzionera je neprekidno ugroženo čestim kampanjama predstavnika vlasti u kojima se penzije prikazuju uzrokom finansijske nestabilnosti države, veliča uloge predsednika Srbije u obezbeđenju novčane pomoći, redovnosti i navodnog rasta penzija.

***

I sada, umesto da se vlast i opozicija takmiče u osmišljavanju reforme penzijskog sistema Srbije kojima će se garantovati stečena prava, osigurati imovina i dodatni izvori finasiranja radi dugoročne finansijske održivosti i nezavisnosti u odnosu na izvršnu vlast, oni su samo krenuli u borbu za glasove.

Prodavci predizborne magle oko nove formule za usklađivanje penzija tzv. švajcarske formule plus, plus zaboravljaju da je otkrivena njihova prevara sa postojećom švajacarskom formulom jer se penzije usklađuju sa vremenskim zaostatkom od 18 meseci u kojem periodu sva povećanja budu poništena novim rastom cena odnosno inflacije. Na takav način, uvećane prihode budžeta od PDV na uvećane cene i uvećane prihode Fonda PIO zbog povećanja doprinosa PIO na uvećane zarade, troši javni sektor kroz stranačko zapošljavanje i veći rast zarada.

***

Penzionerima ne treba mnogo dokazivati da sa „nikad većim penzijama“ sve manje kupuju i sve lošije žive. Bilo bi interesantno da „čuvari“ penzionerske kase izračunaju i saopšte koliko bi penzije bile uvećane da je švajcarska formula bila korišćena od 2012. godine. Naše analize pokazuju da bi penzije tako bile uvećane za 58 odsto a „nikad veće penzije“ su uvećane samo za oko 30 odsto. Zaključak se nameće sam: svi penzioneri Srbije su oštećeni jer im penzije nisu uvećane za najmanje 28 odsto što bi u sukcesivnom usklađivanju iznosilo više od 40 odsto.

U pravu je predsednik Srbije kada kaže da su penzioneri doprineli stabilizaciji finansija Srbije, ali nije u pravu kada govori da smo na to pristali i da nam država, odnosno on kao njen vlasnik, ne treba da vrati neustavno oteto. Domaće sudstvo nije odbranilo naše dostojanstvo i penzije kao imovinu, Evropski sud za ljudska prava još uvek ćuti a vlastodršci još nisu došli pameti da usvoje zakon o povraćaju otetih penzija pa su penzioneri prinuđeni da i sami učestvujuju u promeni sistema.

Mogu li penzioneri da utiču na budućnost Srbije? Penzijski sistem koji otima i izgoni našu decu iz Srbije mora da se menja. Da li je dosta je optužbi da penzioneri podržavaju i održavaju nakaradnu vlast?

***

Pre prodaje nove magle penzionerima pred beogradske i vanredne parlamentarne izbore ili bar u isto vreme, lažni dušebrižnici treba da sadašnjim i budućim penzionerima Srbije, kojih je preko 4,5 miliona, daju odgovore na sledeća pitanja:

1) Kada će u Fondu PIO biti formirani nadzorni i upravni odbor u kojem većinu imaju predstavnici penzionera i zaposlenih koji sada uplaćuju doprinose PIO za buduću penziju?

2) Kada će se usklađivanje penzija sa rastom cena i zarada vršiti dva puta godišnje sa statističkim pokazateljima koji nisu stariji od šest meseci?

3) Na koji način će obezbediti izvorne prihode Fonda tako da ne zavise od izvršne vlasti i budžeta i kada će oteta-opljačkana imovina Fonda PIO biti vraćena i stavljena u funkciju sticanja njegovih prihoda?

4) Kada će penzionerima oštećenim neustavnim i nemoralnim smanjenjem penzija od novembra 2014. do oktobra 2018. godine biti vraćeno oteto?

5) Kada će biti ukinuta diskriminacija poljoprivrednih penzionera u visini najniže penzije i vojnih penzionera u otimanju na zakonu stečenog i korišćenog usklađivanja penzije za 4,21 odsto od 1. januara 2008. godine do 30. oktobra 2015. godine?

6) Kada će biti ukinuto doživotno umanjenje penzija prevremenim starosnim penzionerima sa 40 godina staža?

7) Kada će Fond PIO prestati da uplaćuje doprinose za zdravstvo i da preko 60 milijardi dinara koristi za uvećanje penzija?

8) Zašto čuvari penzionerske kase manipulišu sa procentualnim učešćem izdvajanja za penzije u BDP koji je dogovoren sa MMF, jer umesto 11 sve češće govore o 9 odsto a razlika je oko milijarda evra koja bi mogla da se deli na penzije?

9) Da li svi penzioneri sa penzijom i ukupnim prihodima manjim od sume potrebne za minimalnu životnu korpu imaju pravo na socijalni dodatak ili socijalnu pomoć koja se predlaže za građane koji nemaju penziju?

***

Treba li penzioneri koji nisu u strankama da pasivno posmatraju izbore kao da se na njima ne odlučuje i o njima? Hoće li udruženja penzionera na državnim jaslama koja su preuzeta od stranaka na vlasti da nastave sa predizbornim manipulacijama? Da li penzionerska udruženja treba da podrže stranke i koalicije koje bi se sporazumom o saradnji obavezale na reformu penzijskog sistema i ispravljanje svih nepravdi koje se sprovode prema starijima? Naravno, sporazum treba da bude javan i overen kod notara a njegovo sprovođenje kontrolisano od javnosti. Može li ijedna stranka bez saveta za pitanja ekonomskog i socijalnog položaja penzionera i starih lica? Imaju li program?

Zar penzioneri sa ogromnim znanjem i životnim iskustvom treba da posmatraju kako brod koji se zove Srbija plovi u pogrešnom pravcu sa rizikom da potone. Mogu li oni, u uslovima medijske diktature, deliti informacije o stvarnom stanju u kojem se nalazi penzijski sistem i društvo u celini i svojim učešćem u biračkim odborima sprečiti manipulacije i izborne krađe?

Penzioneri nemaju vremena za čekanje, nakaradni sistem mora da se menja! Ko će ako ne oni da se bore za dostojanstvo, imovinu i budućnost svoje dece u Srbiji.

Jovan Tamburić
predsednik Udruženja penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS)

Fotografija sa protesta penzionera „Penzioneri pitaju“: Goran Sivački, Mondo