U Srbiji trenutno radi više od 20.000 stranaca

Prema zavničnim podacima, u Srbiji trenutno radi više od 20.000 stranaca. Nacionalna služba za zapošljavanje, kada su stranci u pitanju, pre svega ima ulogu u izdavanju dozvola za posao koji su već „našli“ u našoj zemlji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) izjavio je 23. novembra da je tokom 2021 godine izdato više od 20.000 dozvola za rad stranim državljanima.

On je objasnio da NSZ posreduje u zapošljavanju i stranih državljana. Međutim, kada je zapošljavanje stranih radnika u pitanju, kaže da je glavna uloga Nacionalne službe za zapošljavanje – izdavanje dozvola za rad.

„Osnovni uslov je da je stranom državljaninu prethodno izdata dozvola za boravak. Nakon toga, ukoliko se poslodavac obrati sa zahtevom, strano lice može da dobije i dozvolu za rad“, objašnjava Martinović.

„Mi u ovoj godini imamo nešto intenzivniji proliv stranaca. Do sada smo izdali preko 20.000 dozvola za rad, dok je protekle godine bilo 13.000 izdatih dozvola“, naveo je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako je naglasio, nije reč o migrantima, već o stranim državljanima. Oni, navodi, u najvećem broju dolaze iz Kine, Turske, Rusije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije, ali da ih ima iz svih zemalja.

„Najčešće su u pitanju strane kompanije koje su angažovane u Srbiji. Dovode svoje ljude, jer im je potrebna radna snaga koja poznaje njihov jezik i koja se lako može uključiti u njihove procese rada“, objasnio je Martinović.

Izvor: Blic
Slika: Detalj Murala Džulijusa Velca (Julius Woeltz)