Vlada Srbije ograničila cene osnovnih životnih namirnica

Vlada Srbije je, na sednici održanoj 30. novembra 2021. godine, ograničila cene osnovnih životnih namirnica.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Cene koje je Vlada Srbije ograničila je cene sledećih osnovnih životnih namirnica: šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti.

Ovo ograničenje cene osnovnih životnih namirnica znači da one ne prelaze nivo dostignut na dan 15. novembar 2021. godine.

Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu. Ovo ograničenje neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine. Kako se navodi u saopštenju valde, ograničenje se ondosi na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Ova odluka Vlade Srbije biće na snazi 60 dana.

„Donošenjem ove Uredbe cene pomenutih proizvoda u naredna dva meseca ne smeju prelaziti nivo od 15. novembra ove godine. Vlada će u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana“, rekla je ministarka Tatjana Matić.

Odlukom valde je predviđeno da proizvođači navedene proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci. Za kršenje navedenih odredaba predviđene su novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara. Kao kazna za kršenje odredaba previđena je i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

DOPUNA 10.12.2021:

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. Njom se određuju količine pakovanja ovih namirnica. Vidi: Ograničenje cena osnovnih životnih namirnica – izmenjena uredba

Utvrđivanje cene električne energije za preduzeća

Vlada Srbije donela je i Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021. godine. Ovaj zaključak je donet imajući u vidu drastično poskupljenje na berzama električne energije u poslednjih nekoliko meseci.

Ovim aktom utvrđuje se cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju. Ovim bi bilo omogućeno dalje poslovanje ovih preduzeća i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Srbiji.

Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi.

Izvori: Danas, Tanjug
Fotografija: Penzin.rs