Upozorenje Fonda PIO o lažnim ponudama penzionerima

Fond PIO objavio je obaveštenje o lažnim ponudama penzionerima u ime ove institucije. Građani koje kontaktiraju lica koja se lažno prestavljaju kao službenici Fonda treba odmah da o tome obaveste policiju.

Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) javili su se penzioneri koje su, tokom jesenjih dana 2019. godine, pozivala nepoznata lica.

Ove osobe su se lažno predstavljale da zovu u ime Fonda PIO. Penzionerima su nudili usluge zdravstvenih pregleda po povoljnim uslovima i neke proizvode po povoljnim cenama. Pokušavali su, kaže se u saopštenju Fonda PIO, da na različite načine da uđu u domove penzionera.

Fond PIO se, tim povodom, zvanično obratio javnosti. Na sajtu Fonda PIO stoji obaveštenje kojim se javnost upoznaje sa činjenicom da Fond PIO ne sprovodi bilo kakve aktivnosti na ovaj način. Objašnjava se da te aktivnosti nisu delatnost Fonda.

Fond PIO moli građane da o ovakvim pozivima odmah obaveste nadležnu policijsku upravu MUP.

Izvor: Fond PIO
Fotografija: rawpixel.com

Podsećamo:

Sličnim saopštenjem se 2018. godine obratio i Crveni krst Beograđanima: Beograđani, Crveni krst Beograd ne sakuplja novčane priloge „od vrata do vrata“. V. vest: Upozorenje Crvenog krsta Beograda sugrađanima

U SAD, stariji od 60 su 2012. godine činili 26 odsto žrtava svih žalbi zbog prevara. Mnoge prevare ostaju neprijavljene. V. tekst: Prevare starijih osoba 12 puta veće nego što se mislilo

U Japanu, svakoga dana oko 30 ljudi biva prevareno paničnim telefonskim pozivom u kome „deca“ ili „unuci“ mole za hitnu novčanu pomoć. V. tekst: Japan: Svakog dana 30 prevarenih rečenicom – Ja sam!

Postoje naučna mišljenja da je lakovernost starijih osoba uslovljena fizičkim promenama u mozgu koje se (kod nekih starijih osoba) mogu detektovati. Naučnici su zaključili da se mozak prevarenih starijih osoba razlikuje od mozga onih koji su prevaru otkrili ili sprečili izrabljivanje. V. istraživanje: Promene u mozgu mogu starije osobe učiniti podložnim prevarama

Prihvatili ovakva mišljenja ili ne, imali 25, 45 ili 85 godina, važno je da se zaštitimo od prevaranata. Ništa manje važno jeste i da svoje najmilije zaštitimo. Put ka tome počinje od prepoznavanja problema. V. tekst:
5 pokazatelja da je starijoj osobi potrebna pomoć u baratanju sa novcem