Društvo Magazin Godine Porodica Život i godine

Japan: Svakog dana 30 prevarenih rečenicom – Ja sam!

Svakoga dana u Japanu oko 30 ljudi biva prevareno paničnim telefonskim pozivom u kome “deca” ili “unuci” apeluju za hitnu novčanu pomoć.

Udar emocija i panike toliko sludi (starije) roditelje, bake i deke, da hitno odlaze u banku i podižu novac koji kasnije predaju “prijatelju” koji je poslat “da preuzme” novac.

Priče su različite: zaboravio sam firmin novac u vozu, zatrudnela sam, imali smo saobraćajku, itd. Naravno, svima je zajedničko: hitno, hitno, hitno i novac, novac, novac.

U Japanu je u 2013. godini bilo ukupno 12.000 prevara u ukupnom iznosu od 500 miliona dolara, a ove godine brojke će verovatno biti i više. Policija upozorava da je veoma teško boriti se sa ovakvim situacijama u kojima mnogi mladi ulaze u kriminal kao nosači novca, gde pomisle da se veoma brzo mogu obogatiti u ovom poslu.

Zabrinutost je tolika da policija već upozorava da ovakvi slučajevi mogu promeniti bezbednosnu sliku države na duže staze. Policija je uhapsila već 1.200 prevaranata, i jednog šefa japanske mafije Jakuza, koji je optužen za krađu pola miliona dolara.

Policija pokušava i sa preventivnim delovanjem kroz informisanje ljudi, ali i kroz treninge bankarskih službenika da prepoznaju kada njihovi klijenti podižu veće sume novca neočekivano i uzrujano kako bi odmah kontaktirali policiju, piše ABC.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija