Početna Magazin Godine Društvo Japan: Svakog dana 30 prevarenih rečenicom – Ja sam!

Japan: Svakog dana 30 prevarenih rečenicom – Ja sam!

Svakoga dana u Japanu oko 30 ljudi biva prevareno paničnim telefonskim pozivom u kome „deca“ ili „unuci“ apeluju za hitnu novčanu pomoć.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udar emocija i panike toliko sludi (starije) roditelje, bake i deke, da hitno odlaze u banku i podižu novac koji kasnije predaju „prijatelju“ koji je poslat „da preuzme“ novac.

Priče su različite: zaboravio sam firmin novac u vozu, zatrudnela sam, imali smo saobraćajku, itd. Naravno, svima je zajedničko: hitno, hitno, hitno i novac, novac, novac.

U Japanu je u 2013. godini bilo ukupno 12.000 prevara u ukupnom iznosu od 500 miliona dolara, a ove godine brojke će verovatno biti i više. Policija upozorava da je veoma teško boriti se sa ovakvim situacijama u kojima mnogi mladi ulaze u kriminal kao nosači novca, gde pomisle da se veoma brzo mogu obogatiti u ovom poslu.

Zabrinutost je tolika da policija već upozorava da ovakvi slučajevi mogu promeniti bezbednosnu sliku države na duže staze. Policija je uhapsila već 1.200 prevaranata, i jednog šefa japanske mafije Jakuza, koji je optužen za krađu pola miliona dolara.

Policija pokušava i sa preventivnim delovanjem kroz informisanje ljudi, ali i kroz treninge bankarskih službenika da prepoznaju kada njihovi klijenti podižu veće sume novca neočekivano i uzrujano kako bi odmah kontaktirali policiju, piše ABC.