Početna Magazin Godine Društvo Udruženje sindikata penzionera Srbije tražiće pravdu u Strazburu

Udruženje sindikata penzionera Srbije tražiće pravdu u Strazburu

Udruženje sindikata penzionera Srbije tražiće pravdu u Strazburu

Udruženje sindikata penzionera Srbije žaliće se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija sa Fejsbuk stranice portala Mašina

Na okruglom stolu na temu “Od Ustavnog suda do Strazbura“, koji je održan 30. oktobra 2015. godine u Domu sindikata, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) Milorad Vujasinović najavio je da će se to udruženje žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Vujasinović je podsetio da je sud potvrdio ustavnost tog Zakona, kao i usklađenost s potvrđenim međunarodnim ugovorima, ali je dodao da penzioneri moraju da iskoriste sve mogućnosti da ostvare svoja prava, koja su im, kako kažu, uskraćena postupcima vlade, skupštine, Ustavnog suda i delovanjem PUPS-a.

On je naveo da je zakonom oštećeno više od 700.000 penzionera kojima su umanjene penzije, ali donekle i oni kojima nisu umanjene penzije, jer su, kako je rekao, za godinu dana porasle cene proizvoda, elektroenergije, grejanja, poreza na imovinu.

Vujasinović tvrdi i da ih u nameri da se dalje bore za svoja prava podržava više od 300.000 članova, prenosi Tanjug.

Ustavni sud je, na sednici održanoj 8. oktobra 2015. godine, utvrdio da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija i njegove nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima.

U vezi sa ovom temom, mogu vas zanimati i tekstovi: