Početna Magazin Godine 55 godina od upisa na Mašinski fakultet

55 godina od upisa na Mašinski fakultet

55 godina od upisa na Mašinski fakultet

Na proslavi na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u petak veče, 30. oktobra 2015. godine, okupilo se oko 35 bivših studenata koji su pre 55 godina upisali stepenaste studije mašinstva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kolaž od fotografija Aleksandra Dimitrijevića i Ivane Jaćimovski (Blic)

Tradicionalno, već četvrt veka, inženjeri mašinstva se sastaju svakog poslednjeg petka u oktobru.

Slavljenici su novinarima Blica ispričali da su odmah nakon diplomiranja dobili posao. Oni su kao inženjeri prvog stepena, nakon zavšetka studija, bili uključeni u proizvodni proces i privredni sistem tadašnje Jugoslavije, a njihova generacija je iznedrila doktore nauka, univerzitetske profesore i stručnjake mašinstva.

Krenuli su krenuli na studije davne 1960. godine i, kako kažu, tada je na fakultet upisano oko 736 akademaca. Oni su prva generacija studenata Mašinskog fakulteta koja je pohađala stepenaste studije u trajanju od četiri godine.

Inicijator okupljanja je, naglašavaju, Petar Pejak. „Nažalost, Petar je bolestan i ovo je prvi put da ne može da dođe“, kaže Slobodan Mišolić.

Mišolić ističe da kao veteran želi da pomogne mladima koji su diplomirali na Mašinskom fakultetu. „Mi smo, kao mašinci, hteli da proizvodnju podignemo na noge. Mladi koji diplomiraju na Mašinskom fakultetu, uvek mogu da nam se obrate za pomoć„, kaže Slobodan, i dodaje da im je cilj oživljavanje proizvodnje kao baze i privrede u celini.

Magistar Rastko Marjanović je bio stipendista na Mašinskom fakultetu, a diplomirao je u junu 1965. godine. „Krajem 1966. sam dobio posao u Energoprojektu„, kaže Rastko, koji je dobio zlatnu diplomu povodom pedeset godina od diplomiranja. Rastko se šali na svoj račun rekavši da je prvo bio poganac, pa inženjer, da bi na kraju postao magistar.

Slobodan Krstanović kaže da su prvi semestar pohađali u Bulevaru revolucije, a da su u drugom semestru slušali nastavu na današnjem Mašinskom fakultetu.

Slavljenici su istakli da je njihova generacija oformila „Društveni klub Mašinskog fakulteta“, i da je i to zasluga Petra Pejaka. „Tamo su se održavale najbolje igranke u gradu„, ponosni su mašinci.