Početna Magazin Godine Bebe se smiruju uspavankama

Bebe se smiruju uspavankama

Bebe se smiruju uspavankama

Pevanjem pomažemo deci da savladaju svoje emocije i zato je pevanje efikasniji način smirivanja beba od priče, zaključak je istraživanja koje je objavljeno u časopisu Infancy.

Psiholog Izabel Perec i Marijev Korbej sa Univerziteta u Montrealu sprovele su istaživanje sa 30 beba uzrasta od šest do devet meseci. Naučnice su bebama puštale tonske zapise govora i pevanja, i to na turskom jeziku kako bebama zvuci ne bi bili poznati. Snimci su puštani sve dok bebe, svojim izrazom lica, ne bi pokazale da će zaplakati.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dok bi slušale pevanje, bebe su ostajale mirne prosečno do devet minuta. Kada bi slušale priču, dva puta kraće su bile smirene, bez obzira na to da li je u pitanju bio glas odrasle osobe ili dečiji glasić.

Dečiji glasić ih je smirivao tokom nešto više od četiri minuta u poređenju sa glasom odrasle osobe uz čiju priču bi ostajale mirne nešto manje od četiri minuta. „Ova mala razlika nas je iznenadila“, kaže Marijev Korbej.

Naučnice su, zatim, drugoj grupi beba puštale snimke majki koje pevaju na francuskom, maternjem jeziku bebica, dakle jeziku koji im je poznat. Zabeležen je isti rezultat – bebe su ostajale duže mirne.

Međutim, slušajući pesme na maternjem jeziku, jeziku koji im je poznat, bebe su ipak ostajale kraće mirne nego kada su slušale pesme na nepoznatom jeziku – u proseku su mirovale šest minuta slušajući pesmice na francuskom.

„Naši zaključci ostavljaju malo prostora za sumnju u efikasnost dečijih pesmica i uspavanki u smirivanju odojčadi“, kaže profesorka Perec.

„Bebe su slušale pesmice na turskom skoro devet minuta pre nego što bi pokazale znake da će zaplakati. Taj period je trajao šest minuta u slučaju pesmica na francuskom, tj. pesmica na jeziku koji im je poznat. Ovi rezultati ukazuju na suštinski značaj muzike i pesama za decu, značaj koji zadovoljava ljudsku potrebu za jednostavnošću i ponavljanjem.“

Prethodna naučna istraživanja su pokazala da pesme koje pevamo deci imaju tačno određen tonalitet i specifičan ritam. „Svi roditelji znaju (čak i podsvesno) da neće imati mnogo uspeha ukoliko bebu budu uspavljivali Rijaninim pesmama“, kaže Marijev Korbej.

Zaključci ovog istraživanja, iako ne iznenađuju, veoma su značajni, jer na Zapadu (kome i Srbija sve izrazitije pripada po običajima koje usvaja), roditelji mnogo više pričaju nego što pevaju deci.

Pevanjem pomažemo deci da savladaju svoje emocije. „Sposobnost savlađivanja emocija nije, naravno, dovoljno razvijeno kod beba i mi smatramo da pesma pomaže deci, računajući tu i odojčad, da unaprede ovu sposobnost“, kaže prof. Perec.

Nije bitno kako pevate, nije očigledno važno ni šta i na kom jeziku pevate. Zato, pevajte što više svojoj deci i unucima. To je običaj koji smo mi nekada imali, a sada se i kod nas sve više gubi.

U nastavku možete pogledati video zapis tradicionalne uspavanke u izvođenju Bilje Krstić kao moderne uspavanke na srpskom koju je izmislio jedan tata programer kako bi uspavljivao svoju bebu. Ova uspavanka je postala hit među neispavanim roditeljima širom sveta (još jedan dokaz da jezik na kome se peva nije presudan za uspavljivanje dece).

Samo da vas inspirišemo da – pevate :)

Bilja Krstić

Nykk Deetronick