Torlak: 10 godina mita o vakcini protiv gripa

Celu deceniju Srbija nema domaću vakcinu protiv gripa, iako je u pogon za njihovu proizvodnju u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak uloženo skoro pet miliona evra. Dva ministra zdravlja i dva bivša direktora Torlaka najavljivali su početak proizvodnje koji se nije desio, niti će skoro…

Prošle su pune tri godine od svečanog otvaranja renoviranog pogona za proizvodnju vakcina u Torlaku – koji nikada nije počeo da radi, pa uvozne vakcine protiv gripa plaćamo skoro tri evra po dozi.

U Ministarstvu zdravlja za Blic nisu želeli da komentarišu da li će Institut “Torlak” uopšte početi sa proizvodnjom vakcine protiv gripa. Nezvanično, čekaju plan i program nove v.d. direktorke dr Vera Stoiljković, koja je na ovu funkciju došla iz Hitne pomoći i zamenila doskorašnjeg direktora dr Branislava Lazića.

Blic piše da ni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) nisu uspeli ništa da saznaju o planovima „jer njih vakcine protiv gripa interesuju samo kada treba da raspišu tender za nabavku“.

Proizvodnja domaćih vakcina protiv sezonskog gripa stala još 2003. godine.

A još koliko juče zvaničnici su nas uveravali da je s proizvodnjom domaće vakcine sve u redu, počev od bivših direktora, dr Ranka Dakića i dr Lazića. Poslednje dve godine, otkada je direktor bio dr Lazić, problem je bio novac i oko 600.000 evra za pretklinička i klinička ispitivanja vakcina.

Međutim, poznavaoci prilika u “Torlaku” tvrde da su ovu ustanovu napustili najbolji stručnjaci i da će zbog toga proizvodnja teško moći da se pokrene. Oni tvrde i da je domaći proizvođač vakcina na kolenima, pre svega zbog neplanskog ulaganja bivšeg rukovodstva, koje nije imalo ozbiljnu strategiju.

Koliko su ulaganja bila haotična, pokazuje i primer kupovine nove centrifuge za proizvodnju vakcina za grip 2007. godine, u šta je uloženo pola miliona evra, a da prvo nije adaptiran prostor u kojem bi ona bila smeštena.

Pitanje je koliko smo svih ovih godina potrošili novca na uvozne vakcine u odnosu na cenu domaće i kome je to tako odgovaralo, piše Blic.