Magazin Godine Srbija Zdravlje

Torlak: 10 godina mita o vakcini protiv gripa

Celu deceniju Srbija nema domaću vakcinu protiv gripa, iako je u pogon za njihovu proizvodnju u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak uloženo skoro pet miliona evra. Dva ministra zdravlja i dva bivša direktora Torlaka najavljivali su početak proizvodnje koji se nije desio, niti će skoro…

Prošle su pune tri godine od svečanog otvaranja renoviranog pogona za proizvodnju vakcina u Torlaku – koji nikada nije počeo da radi, pa uvozne vakcine protiv gripa plaćamo skoro tri evra po dozi.

U Ministarstvu zdravlja za Blic nisu želeli da komentarišu da li će Institut “Torlak” uopšte početi sa proizvodnjom vakcine protiv gripa. Nezvanično, čekaju plan i program nove v.d. direktorke dr Vera Stoiljković, koja je na ovu funkciju došla iz Hitne pomoći i zamenila doskorašnjeg direktora dr Branislava Lazića.

Blic piše da ni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) nisu uspeli ništa da saznaju o planovima “jer njih vakcine protiv gripa interesuju samo kada treba da raspišu tender za nabavku”.

Proizvodnja domaćih vakcina protiv sezonskog gripa stala još 2003. godine.

A još koliko juče zvaničnici su nas uveravali da je s proizvodnjom domaće vakcine sve u redu, počev od bivših direktora, dr Ranka Dakića i dr Lazića. Poslednje dve godine, otkada je direktor bio dr Lazić, problem je bio novac i oko 600.000 evra za pretklinička i klinička ispitivanja vakcina.

Međutim, poznavaoci prilika u “Torlaku” tvrde da su ovu ustanovu napustili najbolji stručnjaci i da će zbog toga proizvodnja teško moći da se pokrene. Oni tvrde i da je domaći proizvođač vakcina na kolenima, pre svega zbog neplanskog ulaganja bivšeg rukovodstva, koje nije imalo ozbiljnu strategiju.

Koliko su ulaganja bila haotična, pokazuje i primer kupovine nove centrifuge za proizvodnju vakcina za grip 2007. godine, u šta je uloženo pola miliona evra, a da prvo nije adaptiran prostor u kojem bi ona bila smeštena.

Pitanje je koliko smo svih ovih godina potrošili novca na uvozne vakcine u odnosu na cenu domaće i kome je to tako odgovaralo, piše Blic.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Add Comment

Click here to post a comment

portal Penzin

Vaš oglas na Penzinu

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Povezane teme na Penzinu

Linkovi ispod nisu reklame već povezane teme (tagovi, naslovi, itd) sa Penzina koje Gugl prepoznaje kao srodne tekstu koji trenutno čitate...