Početna Magazin Godine Institut Torlak: Virus gripa stiže svakog časa

Institut Torlak: Virus gripa stiže svakog časa

Institut Torlak: Virus gripa stiže svakog časa

Otkrivanje virusa gripa u Srbiji očekuje se svakog dana, upozoravaju stručnjaci Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Ističu da još nije kasno za vakcinu, iako bi mogla da bude manje delotvorna ako se u cirkulaciji javi mutirani virus gripa A podtipa H3N2.

– Trenutno su u Srbiji prisutni rinovirusi, adenovirusi, kao i respiratorni sincicijalni virus koji, po pravilu, prethodi pojavi virusa gripa. Do sada nemamo ni jedan laboratorijski potvrđen slučaj influence a epidemiološka situacija uobičajena je za ovaj period godine – izjavila je direktorka instituta Torlak dr Vera Stojiljković.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sezonski nadzor nad gripom je pokazao da se prvi laboratorijski potvrđeni slučajevi ovog oboljenja najčešće registruju tokom januara, dok je „vrh“ epidemije u februaru.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je antigensku promenu virusa gripa A (H3N2), zbog koje se može očekivati da ta komponenta u vakcini bude manje delotvorna. Vakcina koju je SZO preporučila za ovu sezonu sadrži tri komponente i štiti od virusa gripa tipa A (H3N2), A (H1N1) i B tipa virusa.

– S obzirom na uočene antigenske promene, moglo bi se očekivati da deo vakcine obezbedi takozvanu ‘unakrsnu zaštitu’ protiv A (H3N2) virusa, ali ove promene neće uticati na delotvornost druge dve komponente u sezonskoj vakcini – tip A (H1N1) i tip B virusa. Važno je znati da se virus gripa neprestano menja i da ove promene odgovaraju njegovim karakteristikama, a to su varijabilnost i nepredvidljivost. Manja antigenska promena virusa gripa nije neuobičajena u toku jedne sezone – izjavila je dr Stojiljković.

Ona je izjavila da se „vakcinacija i dalje preporučuje kao najbolja preventivna mera, posebno za grupe koje su u povećanom riziku za dobijanje teških formi bolesti“, navodeći da su najugroženiji hronični bolesnici, starije osobe, trudnice, gojazne osobe i zdravstveni radnici.

Preventiva protiv sezonskog gripa

Dr Stojiljković je dodala da se građanima, pored vakcinacije, savetuje da se pridržavaju opštih preventivnih mera, među kojima su:

  • držanje odstojanja od najmanje jedan metar od osoba koje su obolele od akutnih respiratornih infekcija
  • pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti
  • higijena ruku
  • provetravanje prostorija, javlja Tanjug.