Početna Magazin Godine Institut Torlak: Virus gripa stiže svakog časa

Institut Torlak: Virus gripa stiže svakog časa

Institut Torlak: Virus gripa stiže svakog časa

Otkrivanje virusa gripa u Srbiji očekuje se svakog dana, upozoravaju stručnjaci Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Ističu da još nije kasno za vakcinu, iako bi mogla da bude manje delotvorna ako se u cirkulaciji javi mutirani virus gripa A podtipa H3N2.

– Trenutno su u Srbiji prisutni rinovirusi, adenovirusi, kao i respiratorni sincicijalni virus koji, po pravilu, prethodi pojavi virusa gripa. Do sada nemamo ni jedan laboratorijski potvrđen slučaj influence a epidemiološka situacija uobičajena je za ovaj period godine – izjavila je direktorka instituta Torlak dr Vera Stojiljković.

Sezonski nadzor nad gripom je pokazao da se prvi laboratorijski potvrđeni slučajevi ovog oboljenja najčešće registruju tokom januara, dok je „vrh“ epidemije u februaru.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je antigensku promenu virusa gripa A (H3N2), zbog koje se može očekivati da ta komponenta u vakcini bude manje delotvorna. Vakcina koju je SZO preporučila za ovu sezonu sadrži tri komponente i štiti od virusa gripa tipa A (H3N2), A (H1N1) i B tipa virusa.

– S obzirom na uočene antigenske promene, moglo bi se očekivati da deo vakcine obezbedi takozvanu ‘unakrsnu zaštitu’ protiv A (H3N2) virusa, ali ove promene neće uticati na delotvornost druge dve komponente u sezonskoj vakcini – tip A (H1N1) i tip B virusa. Važno je znati da se virus gripa neprestano menja i da ove promene odgovaraju njegovim karakteristikama, a to su varijabilnost i nepredvidljivost. Manja antigenska promena virusa gripa nije neuobičajena u toku jedne sezone – izjavila je dr Stojiljković.

Ona je izjavila da se „vakcinacija i dalje preporučuje kao najbolja preventivna mera, posebno za grupe koje su u povećanom riziku za dobijanje teških formi bolesti“, navodeći da su najugroženiji hronični bolesnici, starije osobe, trudnice, gojazne osobe i zdravstveni radnici.

Preventiva protiv sezonskog gripa

Dr Stojiljković je dodala da se građanima, pored vakcinacije, savetuje da se pridržavaju opštih preventivnih mera, među kojima su:

  • držanje odstojanja od najmanje jedan metar od osoba koje su obolele od akutnih respiratornih infekcija
  • pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti
  • higijena ruku
  • provetravanje prostorija, javlja Tanjug.